Lukijat kertovat: Tällaista on todellinen rikkaus

Studio55.fi kysyi lukijoiltaan, mitä onkaan elämän rikkaus. Monelle rikkautta edusti mielenrauha ja kevyt sydän – terveyttä, perhettä ja ystäviä unohtamatta.

Lukijoidemme mielestä rikkautta on...

Elämänasenne

”Rikas mielikuvitus ja positiivinen asenne!”

 ”Elämän rikkaus on elää tässä hetkessä niin kuin on halunnut elää, eikä sitten joskus...”

”Tärkein elämäni rikkaus on hyvä terveys ja luova mielikuvitus. Myös elämänilo ja positiivisuus, jotka ovat myötäsyntyisiä minussa, tekevät minusta hyvin rikkaan. Elämä maistuu kaikilla sen osa-alueilla. Hyvät, rakkaat ystävät ja sukulaiset kuuluvat myös näihin rikkauksiin. Liika materia ei tuo rikasta elämää siinä merkityksessä kuin minä ajattelen.”

”Rikkaus on elämänasenne. Niin kuin telkkarissa vastasi yksi mummu: pitää olla vähän hullu, pikkasen lapsenmielinen. Positiivinen.”

”Rikkaus on sinun oma kyky nähdä sitä elämässä. Se voi olla hyvyyttä, lapsen katse tai hymy. Hyvyys voi olla vanhuksen käden puristus. Rikkaus on meissä olevaa elämisen halua, eikä sitä saa sammuttaa. Rikkaus ei ole välttämättä lainkaan aineellista. Rikkaus voi olla monimuotoinen, kuten ääni, valo, tuoksu ja maku. Rikkaus on olla myös sinut itsensä ja muiden kanssa. Rikkaus on välittämistä, aitoja tunteita, iloa ja vapautta. Rikkautta on rakastaa. Olemme kaikki rikkaita omalla tavallamme.”

Perhe ja ystävät

”Rikkaus on perhe ja hyvät ystävät. Niitä ei rahalla saa.”

”Olen jo 71 ja elämä alkaa olla elettynä. Minulla on ollut onni matkassa, terveet lapset, sama vaimo jo lähes 50 vuotta ja yhä keskinäinen suhde on lämmin ja rakastava. Sairautta on ollut molemmilla, mutta liikuntakyky on säilynyt. Rikkautta se kaikki. Palkat ja nyt eläkkeet ovat taanneet lämpöä ja ruokaa ja kohtuullisesti kaikkea muutakin. Vaimo koki muutaman vuoden työttömyyden hyvin raskaasti, siis työkin on sitä rikkautta.”

"Kyllä se rikkaus on lapsissa ja lapsenlapsissa, kuin myöskin se , että saa asua Suomessa."

”Elämän suurin rikkaus on oma perhe ja rakkaista rakkain ystäväni. Ja kaikkien edellä mainittujen terveys ja onnellisuus.” 

”Koen olevani valtavan rikas, koska minulla on kaksi lasta ja heidän kanssaan todella hyvät välit. Ehdoton rakkaus, aito välittäminen. Voin aina luottaa siihen, että lapseni eivät hylkää hädän hetkelläkään. Rikkautta ovat myös lasteni puolisot."

”Elämän rikkaus on upeat lapset, jotka opiskelevat ja voivat hyvin!”

Terveys

 ”Suurin rikkaus elämässä on terveys, niin fyysinen, kuin psyykkinenkin. Hyvät ja luotettavat läheiset ja ystävät tulevat seuraavaksi.”

”Kyllähän terveys on rikkautta. Terveenä voi elää ”täysillä”: saa liikkua, tehdä arkiaskareet, se antaa vapautta."

”Suurin rikkaus on olla terve. Jos on sairas, ei osaa maallisista rikkauksistakaan nauttia. Aina ei rahallakaan terveyttä saavuteta. Olen mieluummin köyhä ja terve kuin rikas ja sairas!”

Kevyt sydän

”Paras rikkaus ihmisen elämässä on läheiset ihmissuhteet ja mielenrauha. Vaikka omistaisi miljoonia, mutta mielenrauha puuttuisi, se olisi yhtä tyhjän kanssa.”

”Rikkautta on se, että voi olla iloinen, tyytyväinen ja mennä nukkumaan kevyellä sydämellä ilman huolia ja murheita. Voi nauttia ja elää jokaisen hetken miettimättä, että sitten kun!”

”Rikkautta on rauha, rauha itsensä, läheistensä ja maailman kanssa. Rikkautta on voida nukahtaa rauhassa ja herätä rauhassa. Suurin rikkaus on voida katsoa peiliin, josta vastaan katsoo rauha.”

”Tällä hetkellä minun elämästäni tekee rikkaan tieto, että teen oikein itseäni ja muita kohtaan. Omatuntoni on puhdas.”

"Rikkautta on sisäinen rauha, joka heijastuu ympäristöönkin.”

Kiitollisuus

”Olla kiitollinen siihen mitä on, ei pelätä sitä, mitä ei ole tapahtunut.”

”Rikkautta on olla tyytyväinen, ihminen harvoin on.”

”Ei rikkautta ole raha ja varallisuus, koska silloin vain rikkaat olisivat onnellisia. Se on tyytyväisyys, ja kyky nähdä jokaisessa päivässä jotain hyvää, ja myös kiittää tapaamiaan ihmisiä, kun siihen on aihetta. Kun huomaa siinäkin tuottaneensa iloa toiselle, itsekin saa hyvän mielen.”

Sopiva toimeentulo

”Mielestäni rikkaus on sitä, että voi elää normaalia elämää koko ajan miettimättä, että paljonko jokin maksaa. Toisaalta rikkaus voi olla kykyä nauttia elämästä ja ihan niistä pienen pienistä asioista ilman rahaakin.”

Henkistä tasapainoa

”’Ei köyhä ole se, jolla on vähän, vaan se, joka hamuaa koko ajan lisää’. Rikkaus on sielun sisäistä kauneutta ja henkistä tasapainoa. Köyhä on usein todella rikas, mikä ei näy turhan tavaran paljoutena eikä tavaran hamuamisena. Terveys on rikkautta. Asiallinen työ ja tulo ovat tänä päivänä rikkautta. Elämän tasapaino!”

Rakkaus

 ”Ei ainakaan raha tai valta. Suurin rikkaus on ihminen, joka rakastaa sinua, vaikka olisit minkälainen.”

”Rikkaus on sydämen pyyteetöntä rakkautta.”

Puoliso

”Hieno golfkierros rakkaan vaimon kanssa!”

”Suurin rikkaus on ehdottomasti rakas oma vaimo (51 vuotta aviossa). Seuraavaksi tulevat lapset, terveys ja kohtuullinen toimeentulo. Tällainen tilanne antaa tunnun upporikkaasta ja hyvin rikkaan elämän vietosta!”

Omat juuret

Rikkautta on ollut mahdollisuus palata ”juurilleen” 38 vuoden jälkeen. Nauttia luonnosta, järvestä ja sen elämästä, vesilinnuista. Rauhallinen maalaisympäristö kaupunkivuosien jälkeen metsäretket, marjastus.”

”Oli rikkautta saada syntyä maalle ja sitten elää kaupungissa. Näin elämää rikastuttaa se, että tuntee molemmat ”elementit” ja osaa arvostaa sateen sattuessa maanviljelijöiden tuskaa ja tietää, miten lujan takana voi ruoka olla. Esimerkiksi sateella, kun eivät koneet kanna perunamaalla.”

Luonto

”Kaunis luonto ympärilläni on rikkautta, ja tietenkin ystävät.”

”Luonto rauhoittaa mielen, ja läheiset antavat tunteen, että tästä selvitään sittenkin.”

Olla tarpeellinen

”Rikkaus on sitä, ettei tarvitse jonottaa soppajonossa ruokaa! Mutta jos kuitenkin joutuu, rikkautta on silloinkin se, että on tarpeellinen jollakin tapaa, jollekin. Voi auttaa lähimmäistä ihan arkiaskareissa. Rikkautta on myös se, että on kyky nähdä maailmassa kauneutta ja hyvyyttä, mutta ei käännä selkäänsä pahuudelle ja kurjuudelle. Että on kiitollinen siitä mitä on, mutta pystyy kuitenkin haaveilemaan sellaisistakin asioista, jotka eivät todennäköisesti toteudu. Asennoituu kulloinkin vallitsevaan tilanteeseen. On ystäviä kaikista ikäluokista.”

Raha

”Raha ja omaisuus tekevät rikkaan. Mutta menestynyt voi olla monella muulla tavalla.”

”Elämän varrella pikkuhiljaa lapsesta asti tai aikuisiällä säästetty arvopaperisalkku tai rahastotalletus, joka tuo tuottoja tiukkoihin elämänvaiheisiin, ja vauraat eläkepäivät. Mahdollistaa rahahuolista vapaan elämän, voi keskittyä olennaiseen.”

Menestys

”On ihan tutkittua tietoa, että varakkuus ja yhteiskunnallinen asema lisäävät onnellisuutta. Olen ympäristöstäni ja omasta elämästäni tämän havainnutkin. Jos koko ajan on pakko pähkäillä, miten ihmeessä saa rahat riittävään, niin kyllä se hermoja kuluttaa ja stressiä lisää. ”Kun köyhyys astuu ovesta sisään, niin rakkaus lennähtää ikkunasta ulos”. Menestyvän ja hyvinvoivan henkilön on myös helpompi löytää elämänkumppani ja ystäviä, kun onnelliset ihmiset ovat puoleensavetävämpiä ja terveempiä kuin köyhät keskimäärin. Jos kysytään, mikä minut tekee onnelliseksi, en tietenkään vastaa, että raha sinänsä. En nauti siitä, että saan kieriskellä kolikoissa kuin Roope Ankka. Mutta muhkea pankkitili antaa minulle mahdollisuuden hoitaa terveyttäni maksullisilla palveluilla, hankkia ison perheen, hemmotella jälkikasvua mukavilla lahjoilla, asunnoilla ja sijoituksilla sekä kiertää maailmaa kuin tahkoa. Mutta totta kai saan suurimman onneni kanssakäymisestä perheeni kanssa. Mutta eivät raha ja rakkaus toistensa vastakohtia ole, vaan molempi parempi!”

Eläinystävä ja musiikki

"Minulla on rikas elämä, ei rahallisesti, vaan tapahtumarikas. Olen asunut ulkomailla 10 vuotta, josta opin valtavasti, myös itsestäni. Nyt olen eläkkeellä, ei kiirettä, eikä tarvitse päteä. Asun veikeän, uteliaan papukaijani kanssa. Viikon kuluttua pääsen pitkään odotetulle ulkomaanmatkalle, josta riemuitsen jo nyt. Musiikkia rakastan melkein yhtä paljon kuin papukaijaani. Musiikista sekä puiden halaamisesta saan voimia. Koskaan en ole ollut materian perään. Elämäni rikkaus koostuu pienistä, tavallisista asioista.”

"Onnellisuus on korvien välissä"

”Suurin rikkauteni on perhe, hyvät ystävät ja terveys. Näin järjestys on muotoutunut. Jouduin työkyvyttömyyseläkkeelle 35-vuotiaana. Suhteellisen varaton olen, mutta paljon rikkaampi ja onnellisempi kuin moni muu. Toisella korvalla en kuule, mutta rikkaus ja onnellisuus on silti korvien välissä.”

Harrastukset ja kulttuuri

”Itseä kiinnostavat harrastukset, joihin voi uppoutua niin että satunnaiset harmit unohtuvat.”

”Minulle kulttuuri, erityisesti teatteri, ja mahdollisuus harrastaa sitä on rikkautta.”

Uuden oppiminen

”Uusien asioiden oppiminen, opiskelu ja harrastukset, matkustaminen sekä läheiset ihmissuhteet – siinä ovat minun elämääni rikastuttavat elementit.”

”Henkinen pääoma, hyvä kielitaito, perhe, ystävät, kohtalainen terveys ja ennen kaikkea oma asenne ja kyky oppia uutta. Siinä rikkautta!”

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat