Löytökissa Pilkku maksoi velkansa: Sinnikäs naukuminen pelasti omistajan häkämyrkytykseltä – Jari oli unohtanut avata pönttöuunin luukut

Pilkku-kissa pelaa tietokoneella ahkerasti 0:29
Katso videolta, miten Pilkku ja sen sisko Viekas jahtaavat hiirtä tabletilta.

Sunnuntaina Pohjanmaalla sijaitsevassa Merikaarron kylässä sankarikissa alkoi naukua, kun omistaja Jari Sundman lämmitti pönttöuunia vahingossa luukut suljettuina.

Elämä on vastavuoroista. Seitsemän vuotta sitten Jari Sundman vaimoineen pelasti maatiaiskissa Pilkun hengenlähdöltä navetasta Kurikan Korvenkylästä.

Sundmanit ottivat Pilkun ja sen siskon, Viekas-nimen saaneen kissan kotiinsa asumaan. Muuten kissat olisi todennäköisesti ammuttu. 

Viime sunnuntaina Pilkku puolestaan pelasti isäntänsä hengen.

Pikku oli varoitinta tehokkaampi 

Sundmanit asuvat vanhassa Merikaarron kyläkoulussa, joka on lopettanut koulutoiminnan vuonna 1958. Perhe osti melkoista väärinkäyttöä vuosien saatossa kokeneen koulun asunnokseen.

– Koulun uuneja käytetään edelleen osana lämmitystä sähkön rinnalla, vaikkakin suurin osa talosta pidetään kylmillään, kertoo Jari Sundman.

Sunnuntaina hän lämmitti pönttöuunia tavalliseen tapaansa, mutta oli unohtanut avata luukut. Hätiin tuli Pilkku, joka alkoi naukua hädissään haistaessaan savua.

Palovaroittimet eivät soineet, joten Sundman ei ollut aluksi moksiskaan, mutta pian hänen oli pakko kiinnittää huomiota Pilkun äänekkääseen ja poikkeukselliseen käytökseen. Silloin hän tajusi, että luukut olivat tosiaan jääneet avaamatta ja vanha koulu täyttyi pikkuhiljaa savusta.

Isäntäväki kehuu pelastaja-Pilkkua

Sundman piti Pilkun tekoa hienona.

– Sinällään tämä elämämme kera kissojen on hyvin vastavuoroista. Ja kun kissojen kanssa on miltei 24/7, on tullut hyvin huomattua kuinka älykkäitä, tunteellisia nekin ovat.

– Me ihmiset vain emme aina ymmärrä kissojen aivoituksia ja ajatusmaailmaa, Sundman tuumii.

Lue myös:

    Uusimmat