Mainos

Loppu energiasyöpöille kerrostaloille

Vanhat kerrostalot ovat suhteessa jopa monia pientaloja pahempia energiasyöppöjä. Taloyhtiöiden kannattaisikin tehdä energiakatselmus ja pitkän tähtäimen korjaussuunnitelma energiakustannusten vähentämiseksi. Lue parhaat energiansäästövinkit!

Aurinkoenergian käyttö

Aurinkolämpöä voi käyttää käyttöveden ja tilojen lämmittämiseen. Aurinkolämpöä voidaan käyttää myös yhdessä maalämmön kanssa: esimerkiksi Ruotsissa kesällä kerättävä ylimääräinen lämpö ohjataan maahan ja otetaan käyttöön talvella.

Korjaa vuotavat hanat ja vessanpöntöt

Vuotavat hanat ja vessanpöntöt hukkaavat vettä ja lämpöä. Huoneistokohtaiset kylmän ja lämpimän veden mittarit on helppo asentaa putkiremontin yhteydessä, jolloin vuotavat kalusteet on helppo löytää yhtiön vedenkulutusta seuraamalla.

Lämpimän sisäilman talteenotto

Sen sijaan, että pattereilla lämmitetty sisäilma puhallettaisiin taivaan tuuliin, voidaan poistoilman lämpö kerätä talteen ja ohjata asuntoihin tuloilman mukana. Näin lämmityksen tarve vähenee jopa 30 prosenttia.

Täydennykseksi lämpöpumppu

Lämpöpumppu käyttää lämmönlähteenä lämmintä, poistettavaa sisäilmaa, jolloin kerätty lämpö voidaan käyttää käyttöveden ja sisäilman lämmittämiseen. Lämpöpumppu kannattaa, kun energian hinta on yli 70 euroa megawattitunnilta.

Lisäeristeet ulkoseiniin, ikkunoihin tai yläpohjaan

Julkisivu- tai kattoremontin yhteydessä kannattaa selvittää, kannattaisiko ulkoseinien tai yläpohjan lisäeristäminen tehdä. Myös ikkunat voi kunnostaa tai vaihtaa kolminkertaisiksi.

Sisälämpötilan laskeminen

Jo yhden asteen pudottaminen laskee lämmityskuluja viisi prosenttia.

Tukea energiakorjauksiin

Kerros- ja rivitalojen energiapainotteisiin toimenpiteisiin voi hakea kunnalta suhdanneavustuslain mukaista suhdanneluonteista avustusta 1.4.2010 lukien.Katso tarkemmin ARAn ohje suhdanneluonteisten energiaavustusten hakemiseen, myöntämiseen ja maksamiseen kerros- ja rivitalojen korjauksia varten 2010.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.