Lokomotiv Jaroslavl, Manchester United ja monia muita: Urheilujoukkueilla karmeita kohtaloita lentoturmissa

Brasilialainen Chapecoense Real -joukkue liittyy surullisen pitkälle listalle urheilujoukkueita, jotka ovat joutuneet lentoturmaan.

Brasilialaisjoukkue oli tiistaina matkalla Kolumbian Medelliniin, kun heitä kuljettanut kone syöksyi maahan. Turmassa kuoli 76 ihmistä. Koneessa oli kaikkiaan 81 ihmistä. Viidestä pelastuneesta kolme oli joukkueen pelaajia.

Edellinen urheilumaailmaa järkyttänyt lentoturma sattui 7. syyskuuta 2011. KHL-jääkiekkoliigassa pelaavaa Lokomotiv Jaroslavlia kuljettanut Jakovlev-matkustajakone syöksyi maahan lähellä Jaroslavlia. Joukkue oli matkalla Valko-Venäjän Minskiin kauden avausotteluun.

Turmassa kuoli 44 ihmistä, vain lentoinsinööri Aleksandr Sizov selvisi hengissä. Tunnetuimpia turmassa kuolleita pelaajia olivat slovakialainen Pavol Demitra, valkovenäläinen Ruslan Salei, ruotsalaismaalivahti Stefan Liv sekä tshekit Josef Vasicek, Jan Marek ja Karel Rachunek.

Manchester Unitedin tähtisikermän tragedia

Urheiluhistorian tunnetuin lento-onnettomuus sattui helmikuussa 1958. Jalkapallon suurseura Manchester United oli tuolloin matkalla kotiin pelattuaan Euroopan-cupissa Belgradin Punaista tähteä vastaan Jugoslaviassa. Kone teki välilaskun Münchenissä, eikä päässyt loskaiselta kentältä ilmaan.

Kolmannella nousuyrityksellä kone murskautui syöksyttyään kiitoradan päässä olevan aidan läpi. Koneessa oli onnettomuushetkellä 44 matkustajaa, joista 23 sai surmansa. Selviytyjien joukossa oli mm. Bobby Charlton, joka pelasi ManU-uransa lisäksi Englannin maailmanmestarijoukkueessa vuonna 1966.

Turmista Hollywood-elokuviakin

Marshallin yliopiston amerikkalaisen jalkapallon joukkue kuoli lento-onnettomuudessa, kun heitä kuljettanut kone osui lentokenttää lähestyessään puiden latvoihin ja syöksyi nokka edellä maahan marraskuussa 1970. Onnettomuudesta on tehty myös Hollywood-elokuva We Are Marshall.

Italian jalkapallon 1940-luvun mahtiseuran AC Torinon joukkue kuoli lento-onnettomuudessa 4. toukokuuta 1949. Joukkue oli palaamassa ottelumatkalta Portugalin Lissabonista, kun kone lensi huonon näkyvyyden takia matalalla ja törmäsi Supergan kukkulalla sijainneen basilikan seinään.

MM-kisoihin matkalla ollut Yhdysvaltojen taitoluistelumaajoukkue kuoli lento-onnettomuudessa 1961, kun kone syöksyi maahan odottaessaan laskeutumislupaa Brysselin lentokentälle. MM-kisat peruttiin onnettomuuden takia.

Vuonna 1993 Sambian jalkapallomaajoukkue kuoli lentokoneen syöksyttyä mereen. Joukkue oli matkalla MM-karsintaotteluun Senegaliin, kun koneen moottori syttyi tuleen. Lentokapteenin oli tarkoitus sammuttaa palava moottori, mutta hän sammuttikin vahingossa ehjän moottorin, minkä seurauksena kone menetti kaiken moottoritehonsa.

76 ihmistä on kuollut jalkapallojoukkueen lentoturmassa Kolumbiassa 1:45

Lue myös:

    Uusimmat