Loihdi paras vappumenu!

Vappu avaa virallisesti kesäkauden, joten vapun juhlaruuissakin maistuvat ihanat kesäiset maut. Tässä vinkkejä ja ideoita vappupiknikille!

Vappuna herkutellaan pitkän kaavan mukaan, sään salliessa suunnataan eväiden kanssa piknikille. Vappulounas kannattaa toteuttaa pienistä suupaloista, joita on mukava napostella hyvässä seurassa.

Kevään juhlaan kuuluvat ehdottomasti runsaat salaatit. Täältä löydät pari vinkkiä salaattipöytään!

Maukkain salaatti syntyy kevätsesongin suosikkivihanneksesta, parsasta. Salaatti saa potkua sitruunalla ja sinapilla maustetusta kastikkeesta.

Parsa-perunasalaatti

nippu vihreää tankoparsaa
300 g kiinteitä perunoita
1 kevätsipuli
2 rkl tuoretta silputtua rakuunaa
2 rkl kapriksia
1 sitruunan kuori
0,5 sitruunan mehu
1 rkl dijon-sinappia
0,5 dl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Keitä perunat kypsiksi ja jäähdytä. Huuhtele parsat, leikkaa kova kanta pois ja kuori varret. Laita parsat kiehuvaan suolattuun veteen ja keitä kaksi minuuttia. Nosta parsat kattilasta lautaselle, jotta kypsyminen pysähtyy.

Pilko perunat ja parsat ja laita palat astiaan. Siivuta kevätsipuli, myös vihreä osa, ja lisää perunoiden ja parsan joukkoon. Sekoita joukkoon silputtu tuore rakuuna ja kaprikset.

Valmista kastike. Raasta huolella pestystä sitruunasta kuori. Leikkaa sitruuna puoliksi ja purista toisesta puolikkaasta mehu käsin. Sekoita kuoriraasteen ja mehun joukkoon sinappi ja oliiviöljy.

Sekoita kastike salaattiin. Mausta suolalla ja vastarouhitulla mustapippurilla.

Sara la Fountainin suussa sulavat tonnikalatapakset saavat veden kielelle ja ovat helppoja purtavia vappupicnille.

Pieniä leipäisiä suupaloja

Salaattipöydän lisukkeeksi sopivat makoisat ja ravitsevat leipäset. Kreikkalainen fetaleipä sopii kevään juhlaan, sen täytteessä maistuvat fetajuusto ja oliivit.

Jos kaikki juhlavieraat eivät pidä fetan ja oliivin mausta, tarjolle voi laittaa myös tuoretta leipää ja itse tehtyä oliivi-juustotahnaa, joka syntyy kädenkäänteessä.

Tuoreen patongin tai maalaisleivän päälle sopii myös tonnikalatahna, josta syntyy Sara La Fountainin ideoimat tuliset tonnikalatapakset.

Espanjalaiset tonnikalatapakset

2 purkkia tonnikalaa öljyssä
4 rkl majoneesia
2 rkl chilikastiketta
3 rkl punasipulia, silputtuna
2 rkl minikapriksia
mustapippuria
suolaa
40 g chorizomakkaraa, ohuiksi suikaleiksi leikattuna
4 viipaletta maalaisleipää
oliiviöljyä
2 kpl valkosipulinkynttä

Laita tonnikala, majoneesi, chilikastike, punasipuli ja kaprikset kulhoon. Sekoita massa tasaiseksi ja mausta hieman suolalla ja pippurilla.

Ruskista leipäviipaleita tilkassa oliiviöljyä paistinpannulla. Hiero leipäviipaleita halkaistulla valkosipulin kynnellä, jotta ne saavat hieman valkosipulin makua.

Lisää tonnikalatäytettä leipäpalojen päälle ja koristele leivät suikaloidulla chorizomakkaralla.

Salvia-sitruunalihapullat

Ja mitä olisi vappulounas ilman perinteisiä lihapullia? Tässä reseptissä pulliin erikoisen ja raikkaan lisämaun tuovat sitruuna, salvia ja fenkoli!

2 viipaletta vaaleaa leipää
0,5 dl maitoa
500 g vasikanjauhelihaa
tuoretta salviaa hienonnettuna
1 tl fenkolia murskattuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 sitruunan raastettu kuori
2 aurinkokuivattua tomaattia hienonnettuna
60 g parmesaaniraastetta
1 muna
suolaa, mustapippuria
oliiviöljyä

Laita leipä isoon kulhoon yhdessä maidon kanssa. Anna liota, kunnes leipä on pehmennyt. Lisää liha, salvia, fenkoli, valkosipuli, sitruunankuori, tomaatit, parmesaani, muna vatkattuna, suola ja pippuri.

Vaivaa hyvin käsin ja muotoile pieniksi lihapulliksi.

Kuumenna paistinpannussa öljyä ja paista 5–6 lihapullan erissä noin 5 minuuttia, kunnes pullat ovat ruskeita joka puolelta. Anna valua hetken talouspaperin päällä.

Jälkiruoissa valinnanvaraa

Vapun jälkiruuissa herkutellaan mansikoilla, hedelmillä ja raparperilla! Muun muassa muffinit ja pikkukakut sopivat vappupiknikille jo kokonsakin puolesta.

Kokeile Saran mansikkakakkusia tai leivo suloisia porkkanamuffineja, joiden makua saa helposti vaihdeltua eri kuorrutuksilla!

Vappuna grillikauden avaavat voivat herkutella grillinantimilla myös jälkiruuaksi. Kokeile Sami Garamingrillattuja hedelmiä.

Aikuiseen makuun maistuu varmasti Saran suklaamousse, jota maustaa konjakki.

Konjakki-suklaamousse

5–6 henkilölle
1/2 dl konjakkia
4 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
200g taloussuklaata

Kaada kattilaan konjakki, kerma ja sokeri. Anna seoksen lämmitä niin, että sokeri sulaa. Lisää joukkoon vielä taloussuklaa. Kun suklaa on sulanut, anna seoksen jäähtyä.

Sillä välin vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jäähtynyt suklaa-konjakkiseos kermavaahtoon. Sekoita seos varoen ja kaada mousse laseihin. Laita jääkappiin ja anna moussen jähmettyä.

Voit koristella suklaamoussen monella tavalla, esimerkiksi karkeilla, marjoilla, kekseillä ja vaikkapa valkosuklaalla.

Raparperi-mansikkagranita

Vappulounaan kruunaa ihanan makea ja raikas juhlajuoma, joka myös näyttää hyvältä.

6–8 annosta
300 g hienonnettua raparperia
100 g hienonnettuja mansikoita
6 dl vettä
2,5 dl sokeria
1 rkl sitruunamehua
1 pullo samppanjaa tai kuohuviiniä
1 pussi vaahtokarkkeja
6-8 cocktailtikkua
vaaleanpunaisen ruusun syötäviä terälehtiä

Lisää hienonnetut raparperit ja mansikat keskikokoiseen kattilaan. Lisää vesi, sokeri ja sitruunamehu ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin 8 minuuttia, kunnes mansikat ja raparperit ovat pehmeitä.

Siivilöi kastike käyttämällä hienoa siivilää. Säästä mehu ja kaada se lasiseen tai metalliseen astiaan, jonka koko on noin 30 x 20 cm.

Jäähdytä seosta pakastimessa 2–3 tuntia.

Murskaa melkein jäätynyttä mehusekoitusta haarukalla, jotta saat erikokoisia mehuhileen palasia.

Kaada seuraavaksi cocktaillaseihin noin 1 rkl sampanjaa ja lusikoi mehuhilettä päälle. Työnnä lopuksi vaahtokarkkeja cocktailtikkuihin ja kuumenna niitä kaasupolttimella, jotta ne lämpiävät ja saavat kauniin värin.

Aseta vaahtokarkit lasien sivuille ja koristele juoma mansikoilla ja syötävillä vaaleanpunaisilla ruusun terälehdillä.


Teksti: MTV3

Kuvat: MTV3 ja SXC

Lue myös:

    Uusimmat