Hallitus hakee perhevapaauudistuksella tasa-arvoa ja joustoa perheiden arkeen – "Nyt siirrytään tämän vuosituhannen malliin"

3:52
Hallitus esitteli aamupäivällä perhevapaauudistuksen – ministeri Hanna Sarkkinen kertoi uudistuksen tärkeimmät kohdat

Hallituksen esitys perhevapaauudistuksesta on valmis ja etenee eduskunnan käsittelyyn. Sen on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden elokuussa.

– Perhevapaauudistus on merkittävä askel perhevapaajärjestelmän kehittämiseksi ja tasa-arvon parantamiseksi. Se on panostus lapsiperheisiin eri perhemuodoissa ja myös tärkeä tekijä hallituksen väestöpoliittisten tavoitteiden saavuttamisessa, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen toteaa tiedotteessa.

– Nyt annettavalla esityksellä etenemme kohti sosiaalisesti kestävämpää yhteiskuntaa.

Perhevapaissa siirrytään tämän vuosituhannen malliin, Mikkonen kertoo.

Uudistuksen myötä päivärahapäivien lukumäärä kasvaa nykyiseen verrattuna. Joustavuus lisääntyy hallituksen mukaan merkittävästi, kun vapaita voi pitää useassa osassa ja osa-aikaisesti. Kahden vanhemman perheissä kumpikin saa yhtä suuren kiintiön.

Perhevapaiden käyttäminen tulee myös mahdolliseksi entistä suuremmalle joukolle sosiaalisia vanhempia, kun vapaista voi luovuttaa osan puolisolle, lapsen toisen vanhemman puolisolle tai lapsen muulle huoltajalle.

– Uudistus ottaa huomioon myös yksinhuoltajat, monikkoperheet ja lapsen kuolematilanteet, Sarkkinen listaa.

Hanna Sarkkinen ja työministeri Tuula Haatainen esittelivät perhevapaauudistusta tiedotustilaisuudessa aamupäivällä. MTV Uutiset Live näytti infon suorana. Tilaisuudessa olivat lisäksi mukana johtaja Liisa Siika-aho ja neuvotteleva virkamies Eva Ojala sosiaali- ja terveysministeriöstä sekä johtava asiantuntija Seija Jalkanen työ- ja elinkeinoministeriöstä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja