Live juuri nyt: Helsingin huippukokous, ydinaseet, Kertshin salmen yhteenotto...? Putin pitää odotetun Valtakunnan tila -puheensa

Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää tänään vuotuisen valtakunnan tila -puheensa.  MTV Uutiset lähettää puheen suorana ja toteuttaa puheesta suomenkielisen live-seurannan kello 11 alkaen.

Pääpuheenaiheina voitaneen pitää kansainvälisten asesopimusten murenemista, suhdetta Ukrainaan sekä Venäjän talouden kehitystä. Suomalaisittain kiintoisaa on, kommentoiko Putin myös viime kesän tapaamistaan Trumpin kanssa Helsingissä.

Valtakunnan tila on presidentin vuotuinen puhe Venäjän parlamentille. Se pidetään usein vuodenvaihteessa tai alkuvuodesta. Käytännön aloitti Boris Jeltsin joka piti ensimmäisen Valtakunnan tila -puheen 24.2.1994.

Puhe lähetetään Venäjän televisiossa suorana lähetyksenä ja saa usein muutenkin massiivisen mediahuomion. Valtakunnan tila -puhetta pidetäänkin eräänlaisena ohjenuorana sille, mitä Kremlistä on odotettavissa alkavalle vuodelle.

Presidentin esiintymistä luonnehtivat usein eri yleisöille suunnatut temaattiset osiot – esimerkiksi eläkkeistä ja sosiaaliturvasta puhutaan kotiyleisöä silmälläpitäen, asejärjestelmistä ja Ukrainan kriisistä puhuttaessa pääviesti on tarkoitettu ulkomaille.

Nouseeko Helsinki esiin puheessa?

Kulunutta vuotta Venäjän ulkopolitiikassa ovat luonnehtineet kansainvälisten asesopimusten kaatumiset, Putin kommentoi varmasti niitä.

Toinen suuri asia on ollut Venäjän ja Ukrainan välinen erikoinen merikärhämä Krimin edustalla Kertshin salmessa. Asia on herättänyt kansainvälistä huolta siitä, onko Venäjän ja Ukrainan kriisi jälleen aktivoitumassa.

Venäjä on myös joutunut uusien laajojen pakotteiden kohteeksi Salisburyn hermomyrkkyiskun jälkeen viime vuoden maaliskuussa. Putinin voisi odottaa kommentoivan myös tätä jollakin tasolla.

Suomalaisittain mielenkiintoista on odottaa, kommentoiko Putin jotenkin Helsingin huippukokouksen antia. Putin tapasi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin 16.7. Helsingissä. Osin kahden kesken käytyjen keskusteluiden sisältö on edelleen Yhdysvalloissa kuuma puheenaihe. 

"Olette epäonnistuneet Venäjän sitomisessa"

– Haluan sanoa kaikille jotka ovat kiihdyttäneet asevarustelukilpaa 15 viime vuoden aikana, hakeneet yksipuolisia voittoja Venäjästä, esitelleet laittomia pakotteita joiden tavoitteena on estää maamme kehitystä: Kaikki mitä olette yrittäneet toteuttaa on jo toteutettu. Olette epäonnistuneet Venäjän sitomisessa, Putin julisti edellisessä Valtakunnan tila -puheessaan 1. maaliskuuta 2018.

Putin esitteli Venäjän uusia ydinaseita puheessaan parlamentille 1:58

Putin esitteli Venäjän uusia ydinaseita puheessaan vuosi sitten.

Silloisen puheen sisältö osuu mielenkiintoisesti tällä hetkellä käytävään keskusteluun kansainvälisten asesopimusten romahtamisesta. Yhdysvallat ja Venäjä ovat ajautuneet  kansainvälisen ohjuksia säätelevän INF-sopimuksen lopettamiseen, ja myös ydinaseita rajoittavan START-sopimuksen jatkaminen näyttää hyvin epävarmalta.

Edellinen puhe oli myös vaalipuhe

Putinin tuolloista puhetta voi kuitenkin pitää myös vaalipuheena - vaaleihin oli Valtakunnan tila -puheesta alle kolme viikkoa.  Puheessa olikin paljon lupauksia: Putin vakuutti maan köyhyyden puolittuvan ja Venäjän nousevan vielä maailman mahtavimpien talouksien joukkoon.

Putin kertoi myös Venäjän testaavan uusia ydinaseita, esittelevän ydinkärjellä varustetun risteilyohjuksen sekä vedenalaisen miehittämättömän ydinkärkikelpoisen aluksen jota olisi Putinin mukaan mahdoton jäljittää. Venäjä oli Putinin mukaan myös kehittämässä uutta Sarmat-nimistä mannertenvälistä ballistista ohjusta.

Kaikesta tästä asekehittelystä Putin syytti tietenkin Yhdysvaltoja, joka oli alun perin vetäytynyt ballististen ohjusten kieltosopimuksesta ABM:stä 16 vuotta aiemmin.

Lue myös:

    Uusimmat