Lipposen EU-liittovaltiopuhe puhuttaa

Pääministeri Paavo Lipponen toivoo EU:n kehittyvän liittovaltion suuntaan. Hän uudistaisi EU:ta voimakkaasti, ja muun muassa parlamentin ja komission valtaa vahvistettaisiin jäsenmaiden yhteisellä perustuslailla. Lipponen linjasi EU-politiikkaa tänään Belgiassa. Kotimaan poliittinen kenttä ällistyi Lipposen yllätyspuheenvuorosta.

Lipponen

Brüggen Eurooppa-yliopistossa puhunut Lipponen loi vision tulevasta liittovaltion tapaan toimivasta EU:sta, vaikka varoikin laittamasta kyseistä määritelmää omaan suuhunsa.
- Jos puhutaan liittovaltiosta, niin silloin pitää sanoa mitä sillä tarkoitetaan. Nyt tarvitaan keskustelua erilaisista vaihtoehdoista Minun käsittääkseni ollaan menossa siihen, että unionille tulee perustuslaki.

Lipposen mukaan perustuslakia suunniteltaessa on kuultava mahdollisimman laajoja kansalaispiirejä. Lipponen haluaisi Euroopan parlamentille, ministerineuvostolle ja komissiolle nykyistä vahvemman aseman. Pienetkin maat saisivat pitää komissaarinpaikkansa. Lipposen uudessa EU:ssa perusteita vahvistettaisiin, mutta päätöksentekoa tehostettaisiin kaikin tavoin. Osa nyt Brysselistä tehtävistä päätöksistä voisi palata kansalliselle tasolle.

Lipponen pimitti kannanottonsa

EU-passi

Keskusta ja useat eduskunnan suuren valiokunnan jäsenet ihmettelevät Lipposen Brüggen-linjapuhetta. Puhe tuli suurelle valiokunnallekin yllätyksenä. Lipposen puhetta ei ole etukäteen käsitelty myöskään hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa hutvassa. Osa hallituksen jäsenistä tosin tiesi Lipposen kaavailevan linjapuhetta. MTV3:n uutisten tietojen mukaan Lipponen suunnitteli aiheesta alunperin artikkelia Financial Times -lehteen.

Opposition mukaan Lipposen linja tarkoittaisi, että Suomesta todella tulisi liittovaltio. Presidentin kansliasta vahvistetaan, että presidentti Tarja Halonen tiesi Lipposen puheesta etukäteen. Keskustan kansanedustaja Juha Korkeaoja epäilee asiaa:
- No ainakin tekstin sisällöstä voisi päätellä, että ei ole keskustellut. Kun pääministeri puhuu, niin ei voi välttyä siltä että asia olisi jossain määrin virallinen Suomen kanta, mutta sitä ei ole kyllä millään tavalla yhteisesti ja demokraattisesti valmisteltu.

Myös hallitusrintamassa asiaa ihmeteltiin. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Ojala yhtyy kummasteluun.
- Olisin odottanut, että pääministeri olisi täällä kotimaassa antanut eduskunnalle linjaukset, mikäli tämän tyyppisiä linjauksia hallituksessa halutaan. Pääministerinä hän puhuu kuitenkin hallituksen suulla.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat