Mainos

Linus Torvalds kuittasi 600 000 euroa – puolet Millennium-palkinnosta

Millennium-teknologiapalkinnon saavat suomalais-amerikkalainen ohjelmoija Linus Torvalds ja japanilainen kantasolututkija Shinya Yamanaka. Molempien palkintosumma on 600 000 euroa.

Viidettä kertaa jaettava palkinto laitetaan nyt ensimmäistä kertaa puoliksi.

Palkintolautakunnan mukaan Torvaldsin kehittämä Linux-käyttöjärjestelmä on vaikuttanut paljon erilaisten ohjelmistojen kehitykseen ja verkon avoimuuteen.

Yamanakan kehittämät menetelmät kantasolujen tuottamisessa voivat auttaa tulevaisuudessa vakavien sairauksien, kuten syövän ja diabeteksen hoidossa.

Presidentti Sauli Niinistö luovutti palkinnot tänään juhlaseremoniassa Kansallisoopperassa. Palkintosumma on molemmille 600-tuhatta euroa.

Pikaisesti perheen luokse

MTV3 Uutisille Torvalds kommentoi olevansa helpottunut, kun "kaikki isot tapahtumat alkavat olla loppumaisillaan, ja pääsen tapaamaan perhettäni ennen lentoa kotiin Yhdysvaltoihin".

Palkinnon hän arveli osuneen kohdalle muun muassa, koska Linuxista tuli paljon muita avoimeen lähdekoodiin perustuvia projekteja isompi ja se kasvoi hyvin.

– Missä olimme Linuxissa ehkä aikaamme edellä oli siinä, että sen kautta saatiin yhteys kaupallisiin ohjelmistotaloihin, jotka veivät kaupallisen ja avoimen puolen yhdessä eteenpäin.

Tulevaisuuteen liittyviin kysymyksiin Torvalds ei ollut erityisen halukas vastaamaan.

– Ei siksi, että meillä olisi mitään salaisuuksia, vaan siksi, että me tehdään tätä samalla tavalla kuin olemme tehneet 20 vuotta ja tulevaisuus tuo mitä tuo. Me reagoimme siihen.

Hän kuitenkin arvioi, että nyt vaikuttaa siltä, että tietokoneiden loputon nopeutuminen ja koon pieneminen loppuu jossain vaiheessa, mistä seuraa ongelmia tietokoneteollisuudelle ja softapuolelle.

– Vaikea sanoa, meneekö siihen 15 vai 25 vuotta. Se riippuu siitä, kuinka fiksuja nämä laitemiehet pystyvät vielä olemaan, Torvalds pohtii.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.