Lindström: Vastarintaliikkeen voisi puolestani lakkauttaa

Aseman pahoinpitelystä epäilty potkaisi uhria rintaan 2:03

Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) mukaan laki mahdollistaa jo nyt puuttumisen väkivaltaiseen ja rasistiseen toimintaan.  Suomen vastarintaliikkeen voisi ministerin mukaan lakkauttaa.

Lindströmin mielestä Asema-aukion tapahtumien vuoksi on kuitenkin syytä pikaisesti tarkastella, tuleeko lainsäädäntöä tarkentaa joiltakin osin, etenkin jos sen tulkinnoissa on epäselvyyttä.  

Lindström tuomitsee jyrkästi väkivaltaisen ja rasistisen toiminnan.  
– Suomessa on kokoontumis- ja liikkumisvapaus, mutta sekä rasistinen, uhkaava että väkivaltainen toiminta on jo säädetty rangaistavaksi.

Perustuslaissa on turvattu myös sananvapaus, mutta rasistiset ilmaisut eivät ansaitse sananvapauden suojaa, hän sanoo tiedotteessa.  

Äärijärjestöjen tunnusten kieltoa kannatetaan 1:59

Vastarintaliikkeen voisi lopettaa

Uusnatsistisen Suomen vastarintaliikkeen voisi Lindströmin mielestä hyvin kieltää, mutta hän ei ole varma, estäisikö kielto sen toiminnan.  
– Tällaisilla järjestöillä ei ole mitään tarvetta Suomessa. Ei sellaisia tarvitse olla, Lindström sanoi toimittajille eduskunnassa.  

Ministeri olisi valmis kieltämään myös äärijärjestöjen tunnusmerkit, mutta ei ole varma senkään tehosta.  
– Jos joku haluaa tehdä pahaa, ei se pahan tekeminen tunnusten poistamisella lopu. Minun mielestäni tunnukset voidaan poistaa, koska tällainen toiminta ei kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan.  

Lindström toivoi myös avointa keskustelua maahanmuutosta, jotta väärinkäsitykset eivät leimaa keskustelua.  

Lindströmin mukaan olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja toimiva yhdistys, kuten avoimesti rasistinen järjestö, voidaan lain nojalla määrätä lakkautettavaksi - riippumatta siitä, onko yhdistys rekisteröity.  

Hän huomauttaa, ettei oikeusministerinä voi ottaa kantaa yksittäisten järjestöjen asemaan, toimintaan tai niiden arviointiin. Näiden - kuten kaikkien muidenkin - rikosten tutkinta kuuluu Suomessa poliisin vastuulle, ja tekojen viimekätinen arviointi on oikeuslaitoksen tehtävä.  


Lue myös:

    Uusimmat