Liisa ja Sami ottivat kotiinsa nelihenkisen irakilaisperheen: Arjessa tuli yllätyksiä – "Yhtäkkiä tajusimme, että siellä on jokin isompi fiesta"

7:35

Liisa Penttilä-Asikainen ja Sami Asikainen majoittivat nelihenkisen irakilaisen perheen kotiinsa noin vuodeksi. Pariskunta kertoo kokemuksistaan MTV:n Huomenta Suomessa. Yhteiselo sujui hienosti.

Katso ylläolevalta videolta irakilaisen perheen majoittaneen Liisa Penttilä-Asikaisen ja Sami Asikaisen haastattelu. Haastattelussa keskustellaan esimerkiksi siitä, kuinka arki sujui.

Päätös ryhtyä majoittamaan irakilaista perhettä syntyi nopeasti. Liisa Penttilä-Asikainen huomasi ystävänsä julkaisun Facebookissa, jossa haettiin majoittajaa Suomesta turvaa hakevalle perheelle.

– Muistaakseni laitoin sinulle tekstiviestin jossa luki, että onko ok ja kysymysmerkki, johon vastasit, että on ok, Penttilä-Asikainen tarkistaa mieheltään.

– Lisäsin, että olen ylpeä sinusta, Sami Asikainen tarkentaa.

Pelot olivat läsnä irakilaisperheessä

Asumisjärjestely kesti vuoden verran. Turvapaikkaa hakenut perhe sai kielteisen turvapaikkapäätöksen ja he päättivät palata Irakiin pitämään huolta suvun isovanhemmista.

Perheen isä työskenteli Irakissa valokuvajournalistina ja esimerkiksi hänen työ oli asettanut perheen Irakissa vaaraan. He palasivat asumaan eri paikkakunnalle kuin mistä lähtivät.

– Hänellä oli selkeä pelko siitä, että tulee murhatuksi työssään, Sami kertoo isän ajatuksista.

Kommunikaatio hoitui englanniksi, sillä perhe ei puhunut suomea. Lisäksi perhe viesti myös esimerkiksi sovellusten avulla.

Esimerkiksi ruokailu yhdisti perheitä.

– Oli hauskoja hetkiä keittiössä, kun yhtäkkiä tajusimme, että siellä on jokin isompi fiesta käynnissä, Liisa Penttilä-Asikainen sanoo.

Osallistuivat kustannuksiin

Ongelmia ei tullut siinä, kuten ei muissakaan asioissa. Perheen kodissa oli riittävästi tilaa asumiseen.

Perhe oli aina luottamuksen arvoinen. Sami Asikainen kertoo, että perhe oli aina kiitollinen kaikesta.

– Hädän keskeltä tulevat ihmiset ovat kaikista kiitollisimpia pienistä asioista, hän arvioi.

Hän kertoo, että perheen isä esimerkiksi huolehti perheestään, kuten kuka tahansa isä. Perhe esimerkiksi osallistui kustannuksiin ja ruoanlaittoon.

– Eivät he olleet meillä mitenkään riippakivenä, vaan päinvastoin toivat meidän elämään paljon iloa ja olivat ihan meidän perheemme jäseniä.

Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista yli 4 000 asuu kotimajoituksessa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja