Liikkuvaa poliisia ehdotetaan lakkautettavaksi – "laatu laskee"

Liikkuvan poliisin lakkauttaminen on varmistumassa.

Sisäministeri Päivi Räsäselle (kd) tänään luovutettavassa mietinnössä ehdotetaan, että liikkuvan poliisin tehtävät siirretään paikallispoliisille.

Asian vahvisti aamun Huomenta Suomessa rakenneuudistusta valmistelevassa työryhmässä mukana ollut Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Yrjö Suhonen.

Liikkuva poliisi halutaan lakkauttaa vuoteen 2014 mennessä.

– Esitys ei ole yksimielinen, koska liikkuvan poliisin toimintaa voidaan kehittää muullakin tavalla kuin sulauttamalla poliisilaitoksiin. Selkeästi tuotu malleja liikkuvan poliisin päälliköltä Kari Rantalalta, mutta niitä ei tämän työryhmän aikana ole otettu tarpeeksi vakavasti.

– Jos ja kun liikkuva poliisi sulautetaan paikallispoliisiin, erikoisosaaminen pikkuhiljaa rapautuu. Työpanos käytetään poliisin muihin tehtäviin. Liikennevalvonnan määrä ja laatu tulee laskemaan. Pitkälle viety erikoistuminen on ollut liikkuvan poliisin etu.

Työryhmän toiminnalle kritiikkiä

Mietintö sisältää kuitenkin eriäviä mielipiteitä. Suhonen kritisoi työryhmän toimintaa turhauttavaksi.

– Ei siellä aidosti juurikaan työryhmän jäsenet, ei ainakaan ne, jotka ovat tätä valtavirtaa esityksiä vastaan, ole saaneet ääntään kuuluviin. Lausunnot ja kuulemiset, joita on pyydetty, ovat olleet tilaustavaraa eli ne ovat hyvin pitkälle tukeneet tätä valmiina olevaa mallia, ja sitä on viety väkipakolla läpi erittäin kovalla kiireellä. Henkilökohtaisesti muutamassa kokouksessa olen ollut aika turhautunut.

Lakkauttamisehdotuksen taustalla on, että muuten poliisin säästötoimien ei uskota olevan riittävän tehokkaita.

Liikkuvassa poliisissa työskentelee 600 poliisia ja 40 siviiliä. Suhosen mukaan liikkuvan poliisin henkilökunta sijoitetaan jäljelle jääviin poliisilaitoksiin.

Myös poliisilaitoksien määrää halutaan vähentää nykyisestä 24:stä yhteentoista.

– Voidaan kritisoida, onko 11 oikea luku. Tämä maa on maantieteellisesti aika hankala. Perusteellisesti voi kysyä, mitä hyötyä saavutetaan esimerkiksi Peräpohjolan ja Lapin poliisilaitosten yhdistämisellä.

(MTV3)

Katso Suomen poliisijärjestöjen liiton pujeenjohtaja Yrjö Suhosen haastattelu: (Huomenta Suomi 21.8.2012)

Lue myös:

    Uusimmat