Liettualaismies välitti amfetamiinia sysmäläisen lomamökin terassin alta – kertoi oikeudessa syyt pitkään vankeuteen johtaneelle rikokselle

Kansainvälisen rikollisliigan leivissä ollut liettualaismies välitti sysmäläisen kesämökin alle kätkettyä amfetamiinia suuria määriä. Mies tuomittiin pitkään vankeusrangaistukseen.

Itä-Suomen hovioikeus piti voimassa vuonna 1979 syntyneelle Ruslan Amitonille luetun tuomion törkeästä huumausainerikoksesta. Mies tuomittiin aiemmin Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa 8 vuoden vankeuteen, mutta hovioikeus alensi rangaistusta 7 vuoteen ja 4 kuukauteen vankeutta.

Hovioikeus ratkaisi asian tänään. Käräjillä asiaa puitiin keväällä.

Kansainväliseen järjestäytyneeseen rikollisuuteen kytkeytyvä vyyhti alkoi purkautua, kun sysmäläiseltä lomamökiltä löydettiin suuri, yli 20 kilon amfetamiinilasti viime marraskuussa. Huumeet oli kätketty mökin terassin alle.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Poliisi otti miehen tarkkailuun

Poliisi pääsi Amitonin jäljille, sillä hän oli aiemmin vuokrannut kyseistä lomapaikkaa ja oli viimeisin paikassa majoittunut vieras.

Mies otettiin tarkkailuun, kun hän vuokrasi saman mökin uudelleen viime maaliskuussa. Poliisi otti miehen kiinni tämän vieraillessa huumekätköllä. 

Jo poliisikuulusteluissa mies kertoi toimivansa erään henkilön toimeksiannosta sekä saaneensa huumeisiin liittyvästä tehtävästään tuhannen euron palkkion.

Oikeudessa mies kertoi seikkoja, jotka saattavat selittää hänen toimintaansa.

Opiskelijavaimo, pienet lapset ja talousvaikeuksia

Oikeudessa mies kertoi olevansa naimisissa, ja että hänellä on kaksi pientä lasta Liettuassa. Mies kertoi, että hänen vaimonsa opiskelee ja että tämän työllisyysnäkymät ovat Liettuassa heikot. Miehen mukaan perhe on ollut hänen elatuksensa varassa.

Keväällä 2018 mies oli joutunut taloudelliseen ahdinkoon.

Kertomansa mukaan mies oli aiemmin kunnostanut ja myynyt voitolla eteenpäin amerikkalaisia autoja. Eräästä autosta oli kuitenkin koitunut hänelle suuret tappiot, ja hän oli tämän vuoksi joutunut ottamaan lainaa, jota hän ei lopulta kyennyt maksamaan takaisin.

Samoihin aikoihin hän oli tuttavansa kautta yhteydessä mieheen, joka oli tarjonnut hänelle mahdollisuutta tienata rahaa.

Tämän tuttavan kautta mies kertomansa mukaan päätyi Sysmään huumekätkölle ja välittämään aineita muualle Suomeen. Kertomansa mukaan hän toimi kuitenkin olosuhteiden pakosta.

Tuttavaa ei poliisitutkinnan aikana tavoitettu.

Lue myös:

    Uusimmat