Liemessä - kulisseissa

Mitä tapahtuu Liemessä-ohjelman kulisseissa? Tietävätkö vieraat etukäteen reseptin? Entä kuinka kauan kokkaamiseen menee oikeasti aikaa ja kenen suuhun herkut päätyvät? Kävimme kurkistamassa helmikuisia kuvauksia.

Pasilassa sijaitsevaan MTV3:n studioon rakennettu valtavan kokoinen keittiö on huomattavasti kirkkaammin valaistu kuin kenenkään kotikeittiö. Hellan kuumuus tuskin kokkeja vaivaa, mutta katossa hehkuvat spottivalot lämmittävät melkoisesti.

Broadcasters tuotantoyhtiö nauhoittaa Liemessä-ohjelmaa parin päivän aikana neljä jaksoa. Kuvauspäivät ovat pitkiä ja työntäyteisiä.

Useita tunteja ennen nauhoituksen alkua apukokit Jyrki Tsutsunen ja Kristiina Kuusava ovat tehneet esivalmisteluja.
- Jyrki käy tukussa edellisenä päivänä ostoksilla sekä huolehtii Kristiinan kanssa kuvauspäivinä raaka-aineet ja välineet kuvauskuntoon, selvittää ohjelman ohjaaja Teija Paajamaa.

Tällä kertaa vuorossa on Hans Välimäen resepti Paella á la HooVee. Ennen nauhoitusta Harri Syrjänen vilkaisee reseptiä, mitä tuleman pitää. Työnjako sujuu ammattilaisilta ihailtavasti.

Vieraina tässä nauhoituksessa ovat ystävykset ja bänditoverukset vuosien takaa: Mato Valtonen ja Sakari Kuosmanen. Miesten leppoisa huulenheitto saa studiossa paikalla olevat hymyilemään.

Hiljaisuus!

Nauhoituksen aluksi tuottaja Juha Tynkkynen haastattelee vieraat ja kyselee heidän kokkaustaidoistaan. Sakari on tuttu kokki katsojille aikaisemmista ohjelmista, mutta grillipihdit pysyvät loistavati myös Madon käsissä.
- Mutta kastikkeissa olen huono, Mato selventää.

Vasta tässä vaiheessa alkaa vieraskokeillekin selvitä illan menu. Katastrofien välttämiseksi vierailta on etukäteen kysytty allergiat ja epämieluisat ruoat.

Nauhoituksen aikana studiossa ovat äänessä vain kuvattavat. Ohjaamon puolella ääntä on enemmän ja televisiomonitoreja pilvin pimein. Kuuden kameran ohjaus sujuu ohjaalta kovin helpon näköisesti.
- Nauhoittavat voi käydä nyt, valmiina nauhoitukseen. Hiljaisuus... ja kolme nyt, kaks nyt, yx nyt, Teija ohjaa.

Kuosmanen ja Mato ovat hiljentyneet seuraamaan ammattikokkien etenemistä ruoan valmistuksessa. Ohjaamon iloksi herkulliset tuoksut eivät yllä.

Kuvaussihteeri Mari Väätänen seuraa tarkkaan tuleeko kokin antamaan reseptiin muutoksia.
- Pientä viilausta kyllä aina tulee.

Hansin ja Harrin kokkaussession jälkeen on taas apukokkien vuoro siistiä pöytä ja huolehtia puhtaat astiat paikalle. Nyt on mahdollisuus maistaa huippukokkien valmistamia näyteannoksia! Wokkipannun ääressä riittää lusikoitsijoita, sillä broileri ja muita mereneläviä sisältävä paella tuoksuu hyvälle. Ja maistuu!

Onnittelut 50-vuotiaalle!

Tauon jälkeen studio-ohjaaja Matti Liljendal käskee kuvausryhmän takaisin paikoilleen ja kamerat käyvät, kun Mato ja Sakari tarttuvat rohkeasti tehtävään. Ennen broilerin pilkkomista kohotetaan kuitenkin Vitanova-malja 50-vuotta täyttävälle Madolle ja muistellaan yhteisiä keikkamatkoja.

Hans ja Harri seuraavat sermin takana isosta televisioruudusta vierailevien tähtien pärjäämistä. Ilman pahempia kommelluksia valmistuu toinenkin satsi paellaa ja susannan lettusia jätskin kera. Ruoan tuoksu on jälleen kerran ihana, mutta nämä annokset päätyvät ruutukokkien suihin, eikä kuvausryhmällä ole niihin asiaa.

Neljä tuntia on vierähtänyt jakson purkittamisessa.

Nauhoituksen loputtua alkaa vielä suurempi säpinä. Keittiö täytyy jälleen kerran siivota ja valmistella seuraavaa lähetystä varten. Kokit ja vieraat syövät annokset rauhassa loppuun ja jutustelevat keskenään.
- Tehän kokkaatte paremmin kuin me, ihan valmiita ammattilaisia, Harri ja Hans tuumaavat.
- No, ehkä tuo jälkiruokakastike tarvitsee vielä hiomista, Saku naurahtaa vaatimattomasti.

Teksti: Pike Hilakari, kuvat: Hannu Puukko

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja