Lieksan johto pelkää: Rasismi voi ryöstäytyä käsistä

Lieksassa pelätään uutta rasististen rikosten aaltoa. Tilanne kaupungissa tulehtui, kun perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho kävi paikkakunnalla viikko sitten ja arvioi kriittisesti maahanmuuton kustannuksia.

Halla-aho kiistää, että hän olisi provosoinut tietoisesti lieksalaisia.

– Ilmapiiri on ollut Lieksassa erittäin tulehtunut jo usean vuoden ajan epäonnistuneen kotouttamisen ja epäonnistuneen maahanmuuttopolitiikan ansiosta, minulla ei ollut siihen osaa eikä arpaa, Halla-aho puolustautuu.

"Kuka siellä pelkää?"

Kolme yritystä omistava Ahmed Ibrahim on huolissaan Halla-ahon vierailun jälkeisestä ilmapiiristä. Yksi yrityksistä on Lieksassa.

– Minun auto on kaks kertaa hajotettu ja joka kerta kun politikko päästään suustan jotain, niin aina on jotain tapahtunut, hän murehtii.

Halla-aho ihmettelee MTV uutisten haastattelussa lieksalaisten uusia pelkoja.

– Kuka siellä sitten pelkää, tätä en tiedä, eikä varmaan tiedä toimittajakaan, kansanedustaja kuittaa.

Lieksan ykkösluottamusmies, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Ari Marjeta on jyrkästi eri mieltä.

– Pelkään, että maahanmuuttajiin kohdistetaan väkivallan- tai vahingontekoja. Pelkään myös kaupunkimme työntekijöiden puolesta, Marjeta sanoo.

Rikokset kääntyivät laskuun

Lieksa koki rasististen rikosten aallon muutama vuosi sitten. Sen jälkeen ulkomaalaisiin kohdistuneet tihutyöt vähenivät tuntuvasti.

Viime marraskuussa rikokset kääntyivät taas selvään kasvuun, ja sen jälkeen poliisi on rekisteröinyt jo 13 rasistiset tunnusmerkit täyttävää juttua.

– Meitä pelottaa, että tilanne voi jossain vaiheessa riistäytyä käsistä. Nyt ei pitäisi enää provosoida enempää, pyydän kaikilta malttia, Marjeta pyytää.

Halla-aho sanoo, että kuntalaiset päinvastoin arvostivat, kun heille tultiin puhumaan maahanmuuton kustannuksista ja ongelmista.

– Maahanmuuttajista ja kotouttamisteollisuudesta löytyy tietenkin tahoja, jotka eivät halua, että asiosita puhutaan, Halla-aho arvioi.

Rätti kotouttajien silmille

Lieksassa koetaan, että uudelleen virinneet pelot veivät vuosia harjoitettua kotouttamistyötä pahasti taaksepäin.

–Lieksa on humaani kaupunki ja täällä kohdellaan kaikkia tasa-arvoisesti Suomen lakien mukaan, Marjeta korostaa.

Lieksan maahanmuuttajien yhdyshenkilönä toimiva Farah Mohamed Hersi antaa Halla-aholle suorasukaista palautetta.

– On todella huolestuttavaa, että kansanedustaja tulee kuntaan ja aiheuttaa konfliktin maahanmuuttajien ja kantaväestön välille. Se on kiihottamista kansanryhmää kohtaan, Hersi tuomitsee.

"Kaikilla on tekemistä"

Lieksan 400 maahanmuuttajaa ovat paikallisten viranomaisten mielestä hyvin elämässä kiinni. Lapsista yhteensä pari sataa on päivähoidossa ja eri kouluissa. Noin 60 äitiä ja sylilasta on kotona.

Aikuisista vajaa sata on erilaisessa kielikoulutuksessa, kolmisenkymmentä ammattiin johtavassa koulutuksessa tai työharjoittelussa, ja muutama maahanmuuttaja on saanut jo töitäkin.

– Kukaan ei ole sohvalla makaamassa, Ibrahimi kehuu.

Terveyskeskuksessa vanhuksia avustava Ali Mohamed Abdi pääsi töihin työharjoittelun kautta.

– Kaikki me halutaan vain tehdä töitä, nuori mies vakuuttaa.

Lastenkodissa sekä suomalaisia lapsia että somalilapsia kaitseva Mahamud Abdullahi Osman on tuohtunut poliittisesta puheesta.

– Aion jäädä Lieksaan, minulla on hyvä työpaikka. Poliitikot sanovat, että maahanmuuttajat eivät työllisty, mutta se ei ole totta.

Harjoittelupaikat tiukassa

Vanhustenhoitajana ja kouluavustajana työskennellyt Sakariye Abdullahi sanoo jo ymmärtävänsä kieltä hyvin.

– Autan lapsia myös hiihtämään ja luistelemaan, mutta oma hiihto meni huonosti, hän tunnustaa.

Monet työharjoittelupaikkaa hakeneet ovat joutuneet kuitenkin pettymään. Ihonväri on estänyt esimerkiksi kuljetusalalla harjoittelupaikan saannin Lieksasta.

– Se on tappio meille kaikille, jos ammattiin koulutettu maahanmuuttaja lähtee täältä vaikkapa Helsinkiin työn perässä, kaupunginjohtaja Esko Lehto muistuttaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja