Lewis Hamiltonin puheet eivät vakuuta ex-tallipomoa – taustalla suurempi kuvio: "Ferrari on ainoa, jolla on vielä varaa maksaa hänelle"

4:08
C Moren asiantuntija Toni Vilander otti kantaa F1-sarjan tilanteeseen kauden alun viivästyessä.

Lewis Hamiltonin tilanne Mercedeksellä saattaa olla muuttunut koronaviruspandemian aiheuttamaan talouskriisin myötä. Pitkäaikainen tallipomo Eddie Jordan näkee Ferrarin olevan taloudellisesti lähempänä mestarikuskin palkkaamista.

Hamilton tulistui brittilehti The Sunin spekulaatiosta, kun lehti uutisoi Sebastian Vettelin sopimushuhuihin vedoten hänen ”unelmasiirtonsa” romuttuneen. Instagram-tililleen vuodatuksen kirjoittanut Hamilton kuitenkin poisti viestinsä hetken kuluttua. Hamiltonin mukaan hän on jo unelmatallissaan eikä haikaile siirtoa muualle.

Tämä ei kuitenkaan vakuuta asiantuntijana Formula 1:ssä toimivaa Eddie Jordania. Tilanne saattaa olla muuttunut, eikä Mercedes välttämättä ole enää halukas maksamaan Hamiltonin jättimäistä palkkapyyntöä.

– Lewis vaihtaa Ferrarille, Jordan täräyttää saksalaiselle F1-Insider-sivustolle.

– Vain italialaisilla on vielä varaa maksaa hänen palkkaansa, ja he tietävät hänen olevan sen arvoinen, Jordan perustelee.

Taustalla on Jordanin mukaan myös koronaviruspandemian aiheuttamien sulkutoimien vaikutukset yhtiöiden taloustilanteeseen, mutta paljon muutakin.

– Maailma ei ole muuttunut rajusti vain koronan takia, vaan ihmisten arvot ovat myös muuttuneet. Ympäristöarvot ovat nousseet korkealle. Yritysjohtajille tämä tarkoittaa sitä, että heidän täytyy ajatella asioita uudelleen.

– Olen varma, että valmistajat, kuten Mercedes, Honda ja ehkä myös Renault vetävät töpselistä ja katkaisevat siteensä F1:een seuraavan kahden vuoden aikana, Jordan ennustaa.

Mercedeksen kohdalla tämä voisi tarkoittaa siirtymistä tiukempaan yhteistyöhön McLarenin kanssa. Brittitalli ottaa saksalaiskoneet käyttöön joka tapauksessa vuonna 2021. Vuosikymmenen suurimman panostuksen F1-sarjaan tehnyt malesialaisjätti Petronas on myös ottanut siipeensä rajusti koronaepidemian aikana. Jos Petronas lähtee, Mercedeksen toiminnalta putoaa pois merkittävä taloudellinen tuki.

– Öljyn hinta putoaa, joten öljy-yhtiöillä ei ole enää varaa sitoutua kaksinumeroisiin miljoonasummiin joka vuosi. Petronasin pitää silloin myös lopettaa sponsorointinsa. Se repisi ison reiän budjettiin, Jordan sanoo.

– Ferrarilla ajatellaan toisin. Heillä Formula 1 on vahvasti veressä, joten se ei ole keskustelun aiheena. Lähtöuhkaukset ovat vain varoituslaukauksia, hän viittaa tallipomo Mattia Binotton purkaukseen F1-sarjan kulukaton pienentämisestä.

– Tulevaisuudessa Ferrari, Red Bull ja mahdollisesti McLaren-Mercedes ovat taas formula ykkösten peruspilareita.

Sebastian Vettelin siirto Ferrarilta McLarenille voisi tässä mielessä olla järkeväkin ratkaisu nelinkertaiselta mestarilta, jos hänelle ei löydy paikkaa italialaistiimistä.

– En tunne Vetteliä niin hyvin kuin Lewis Hamiltonia, mutta mielestäni hänelle ei ole muuta mahdollisuutta kuin joko lopettaa tai mennä McLarenille. Ferrarin juna on jättänyt hänet jo kauan sitten, Jordan näkee.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja