Levoton kaula herätti spekulaatiot "tekoäly-Putinista" – asiantuntija: uudenvuodenpuheessa poikkeuksellinen seikka

Putinin uudenvuodenpuheesta nousi valtava spekulaatio: Onko tämä video tekoälyn tekemä? 0:45
Tämä video aiheutti kohua: Katso ote Putinin puheesta.

Vladimir Putin piti perinteisen uudenvuodenpuheensa kansalle viikonloppuna Pietarissa. Sen sijaan, että Putinin puheen sisältö itsessään olisi herättänyt keskustelua, alkoikin sosiaalisessa mediassa kuhina aivan eri asiasta.

Sosiaalisen median palvelu X:ssä heräsi keskustelua siitä, oliko Putinin puheessa mahdollisesti käytetty apuna tekoälyä.

– Ilmeisesti Putinin uudenvuodentervehdys oli tekoälyn luoma, pohtii Venäjän hyökkäysssotaa Ukrainassa aktiivisesti X:ssä seuraava Mykhaïlo Golub. Golub julkaisi videon, jossa hän viittaa siihen, että Putinin kaulassa ja muussa kehossa on jotain outoa.

Monen mielestä kaula Putinin kaula liikkuukin luonnottomasti verrattuna päähän ja muuhun kehoon.

– Katsokaa hänen kaulaansa. Hän ei edes ole puvun sisällä, mitä tämä on? Liian laiska pukemaan pukua? Neuroverkko? Spekuloi XaslerTV.

– Näyttäisi siltä, että Putinin tämän vuoden uudenvuodenpuhe on tehty tekoälyn ja greenscreen-tekniikan avulla bunkkerista, pohtii virolaiskäyttäjä Regina Bauer.

Somekommentit ovat spekulaatioita, eikä videosta ole toistaiseksi onnistuttu löytämään selkeää todistetta, etteikö hän olisi pitänyt puhetta itse.

"Poikkeuksellisen jäykkä Putin"

Mutta onko Putinin videolla jotain hämärää? MTV Uutiset näytti videon sanattoman viestinnän ja kehonkielen asiantuntija Sami Salliselle.

Sallisen mukaan Putin käyttää esiintyessään hyvin tyköistuvia vaatteita, eikä tämäkään esiintyminen tee poikkeusta.

– Kun katsomme tuota kaulaa, josta on ollut puhetta, niin se heltta tulee hyvin alas ja kravatti jää piiloon. Putin tunnetaan kuitenkin istuvista vaatteista, ja esimerkiksi kauluspaita istuu tiukasti, eikä siinä ole väljyyttä. Tällöin voi hämätä, että kaula tipahtaa ikään kuin päälle. Myös valaistus voi hämätä. Näistä voi tulla vaikutelma, että ei ole todellinen video, Sallinen kertoo.

Kaulan sijaan Sallinen kiinnittää puheessa enemmän huomiota kehonkieleen, joka ei ole totuttua Putinia.

– Poikkeuksellisen jäykkä Putin. Hänen torsonsa ei liiku juuri ollenkaan muuten kuin vähän hengittäessä. Tyypillisesti hän liikuttaa kehoaan, ja ilmaisee asiansa aika ponnekkaasti, jolloin yläkroppa lähtee liikkeelle. Tässä kädet roikkuvat.

Presidentin televisioitu uudenvuodenpuhe on Venäjällä neuvostoaikainen perinne, joka lähetetään suorana koko maassa. Perinteen aloitti Neuvostoliittoa vuosina 1966–1982 johtanut Leonid Brežnev.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Newsweek.

Lue myös:

    Uusimmat