Leviin ja Palosaareen liittyvästä tutkintapyynnöstä riita Kittilässä

Levi Ski Resortin entiseen toimitusjohtajaan Jouni Palosaareen liittyvä tutkintapyyntö on johtanut erimielisyyksiin Kittilän kunnassa.

Levin Matkailukeskus Oy:n ja Kittilän kunta jättivät kuun alussa tutkintapyynnön Levin hiihtokeskuksen miljoonien hissihankkeesta. MTV Uutiset kertoi perjantaina, että ammattiliitto Pro perustelee tutkintapyynnön jättämistä hankkeen kilpailutuksessa ilmeinneillä epäselvyyksillä. 

Kittilän kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Kurulan (kesk.) mukaan tutkintapyyntö aiotaan perua. Palosaarella on Kurulan mukaan myös kunnanvaltuuston luottamus.

Kurulan mukaan kunnan osalta tutkintapyynnön teki kunnanjohtaja Anna Mäkelä.

- Mäkelää ei ole käyttänyt asiaa kunnanhallituksessa. Näin isoissa asioissa kunnanjohtajan tulisi puhevaltaa käyttäessään hankkia valtuutus ja hyväksyntä kunnanhallitukselta, Kurula sanoo.

Mäkelän mukaan sekä tutkintapyyntö että Palosaaren vapauttaminen toimitusjohtajan tehtävästä marraskuussa olivat Levi Ski Resortin hallituksen yksimielisiä päätöksiä. Päätökset tehtiin luottamuspulan vuoksi.  

- Minä olen kunnanjohtajana kuntalain mukaan vastuussa kuntakonsernin asioiden hoitamisesta. Tässä on kysymyksessä merkittävä asia ja minusta tämän asian kaikinpuolinen selvittäminen on ensinnäkin kunnan etu ja toiseksi se on kaikkien osapuolten etu, Mäkelä sanoo.

Kunta on Levi Ski Resortin suurin omistaja yli 50 prosentin osuudellaan. Toinen merkittävä omistaja on Levin Matkailukeskus Oy, jonka suurin omistaja on puolestaan ammattiliitto Pro. 

- Olen tehnyt tutkintapyynnön virkavastuulla konsernijohtajan asemassa ja katsonut, että se on ollut minun velvollisuuteni, Mäkelä sanoo.

Lapin poliisilaitoksen talousrikosyksikkö kirjasi tänään saapuneen tutkintapyynnön järjestelmään nimikkeellä luottamusaseman väärinkäyttö. Esitutkinta aloitetaan vain, jos asianomistaja eli Levi Ski Resort vaatii Palosaarelle rangaistusta.

- Me olemme kutsuneet ylimääräisen yhtiökokouksen koolle. Yhtiökokouksessa kunnan edustajat valitaan sillä tavalla, että yhtiön hallitus on toimintakykyinen, Kurula sanoo.

- Ennen kaikkea ajattelen nyt Levin mainetta ja imagoa. Tässä pitäisi rakentaa yhteistyökumppaneiden kanssa Leviä entistä paremmaksi ja upeammaksi matkailukeskukseksi. Tällaiset kärhämöinnit täytyy tulevaisuudessa pystyä neuvottelemaan ja sovittelemaan rauhanomaisin keinoin, Kurula sanoo.

Kurula ei halua arvioida Mäkelän asemaa kunnanjohtajana. Mäkelä ei vastannut erimielisyyksiä koskevaan kysymykseen.

Miljoonahankkeessa esiin nousseet epäselvyydet johtivat marraskuussa Jouni Palosaaren siirtämiseen toimitusjohtajan paikalta hissihankkeen projektitehtävään. Palosaari ehti toimia Levi Ski Resortin toimitusjohtajana 25 vuotta.

MTV Uutiset ei tavoittanut kunnanvaltuuston puheenjohtajaa Inkeri Yritystä kommentoimaan asiaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja