Lentoyhtiö SAS:n lentäjien lakko on päättynyt yöllä – palkoista ja työajoista sopu

Lentoyhtiö SAS:n lentäjien lakko Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa on päättynyt, yhtiö kertoo tiedotteessa. Työtaistelun lopettamisesta oli torstaina neuvoteltu jo vuorokausi putkeen Oslossa.

Yhtiö kertoo päässeensä lentäjien edustajien kanssa sopuun työehdoista. Lentoja Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa jatketaan niin pian kuin mahdollista. Liikenteen odotetaan palautuvan normaaliksi lähipäivinä.

Työtaisteluun osallistui kaikkiaan 1 400 lentäjää.

SAS perui torstaina yli 700 lähtöä, noin 70 prosenttia kaikista lennoistaan. Viime perjantaina alkaneen lakon aikana on peruttu yhteensä yli 4 000 lentoa. Yhtiö kertoo tiedotteessa, että perumiset ovat vaikuttaneet noin 360 000 matkustajan suunnitelmiin. Yhtiön mukaan lakon taloudellisia vaikutuksia on vielä liian aikaista arvioida.

Norjan valtakunnansovittelija Mats Wilhelm Ruland arvioi, että SAS:n lentäjälakko on suurin työtaistelu, mitä Norjassa on koettu moneen vuoteen.

Työajoista ja palkoista löytyi sopu

Lentoyhtiön mukaan kiistan osapuolet ovat päässeet sopuun kolmivuotisista sopimuksista, jotka koskevat muun muassa työaikojen ennakoitavuutta, palkkoja ja työturvallisuutta.

– SAS toimii hyvin kilpailullisilla markkinoilla ja näiden sopimusten kanssa meidän on tehostettava työtämme rakentaaksemme tuottava ja kestävä SAS pitkällä aikavälillä, sanoi yhtiön toimitusjohtaja Rickard Gustafson tiedotteessa.

Lentäjät vaativat neuvotteluissa paremmin ennakoitavia työaikoja. Monet heistä ovat saaneet työvuorolistansa vain 14 päivää etukäteen. Lisäksi he ovat peränneet noin 13 prosentin palkankorotuksia päästäkseen samalle tasolle muiden samankaltaisten yhtiöiden lentäjien kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat