Mainos

Lentolakko iskee kriittiseen ajankohtaan – matkustajia kehotetaan saapumaan kentälle ajoissa

Lähestyvä työnseisaus ei vielä oleellisesti näy Helsinki-Vantaan lentoasemalla, Finavian viestinnästä kerrotaan.

Matkustajia kehotetaan saapumaan paikalle ajoissa, sillä Ilmailualan Unionin (IAU) järjestämä lakko sekä tukilakot ajoittuvat esimerkiksi Finnairin kannalta erittäin kiireiseen perjantai-iltapäivään. Lakot ajoittuvat kello 15:n ja 19:n välille.

Finnair on perunut noin 90 lentoa tukilakkojen takia. Perumisten lisäksi Finnair myös muuttaa joidenkin yksittäisten lentojen lähtöaikoja, jotta ne saadaan operoitua lakkoajan ulkopuolella. Peruutukset koskevat noin 6 500:a matkustajaa.

Yhtiö kehottaa matkustamaan vain käsimatkatavaroiden kanssa, jos suinkin mahdollista. Muun muassa Finnairille maapalveluja tuottavassa Swissportissa lakkoillaan.

Tukilakkoja on myös muun muassa lentojen muonitusta hoitavassa yrityksessä sekä jäänpoistoyhtiössä. Lakon aikana lennettävien lentojen tarjoilu on hyvin rajallinen. Tarjoilun ongelmat eivät kuitenkaan koske kaukolentoja.

Myös viime perjantaina tukilakot haittasivat pahoin Finnairin liikennettä.  

 Lentoalan riidan juuret ulottuvat syvälle 

– Muun muassa maa- ja turvatarkastuspalveluja tarjoavaa Airprota koskevan riitelyn taustat ulottuvat useiden vuosien taakse.

– Työnantaja- ja työntekijäpuoli riitelevät siitä, kenen sopimaa työehtosopimusta Airprossa noudatetaan. Osapuolten näkemykset ovat erittäin kaukana toisistaan.

– Tällä hetkellä riidan osapuolina ovat työntekijöitä edustava Ilmailualan Unioni (IAU) ja työnantajaa edustava Palta.

– IAU:n mukaan Airprossa työskentelevien palkat ovat huomattavasti alalla toimivia kilpailijayrityksiä matalampia. Airpron mukaan sen palkat ovat palvelualan parhaimmistoa.

– Airprossa noudatetaan talokohtaista työehtosopimusta. Maapalvelualalla noudatetaan muutoin pääsääntöisesti yleissitovaa työehtosopimusta, jonka ehdot ovat IAU:n mukaan paremmat.

– Ilmailualan Unionin tavoite on saada yleissitova työehtosopimus koskemaan myös Airpron työntekijöitä.

– Ammattiliiton mukaan ehdoiltaan parempi yleissitova sopimus on jo käytössä Airpron tytäryhtiössä RTG Ground Handlingissa. RTG:llä noudatetaan yleissitovaa sopimusta vanhan omistajan peruina.

– IAU:n puheenjohtajan Juhani Haapasaaren mukaan esimerkiksi Oulun lentoasemalla työskentelee tällä hetkellä sekä Airpron että tytäryhtiön väkeä, eri työehdoilla.

– Haapasaaren mukaan reilulla 170:llä RTG:n työntekijällä on paremmat työehdot kuin Airpron kollegoillaan.

– Airpro on lentokenttäyhtiö Finavian tytäryhtiö.

(MTV UUTISET - STT) 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.