Lento MH370 katosi jäljettömiin tasan kymmenen vuotta sitten – tapaus edelleen täysi mysteeri

Lentoyhtiö Malaysia Airlinesin lentokoneen katoamisesta tulee tänään kuluneeksi kymmenen vuotta. Lento MH370 katosi tutkasta maaliskuun 8. päivänä vuonna 2014 kyydissään 239 ihmistä.

Kone oli matkalla Malesian Kuala Lumpurista Kiinan Pekingiin. Vaikka konetta etsittiin ilmailuhistorian suurimmassa etsintäoperaatiossa, sitä ei onnistuttu löytämään.

Katoamisesta on esitetty monenlaisia, myös varsin villejä teorioita. Vuonna 2018 tragediasta julkaistu raportti nostaa esiin esimerkiksi lennonjohdon epäonnistumiset. Raportin mukaan koneen kurssia muutettiin manuaalisesti.

Omaisia kokoontui

Viime sunnuntaina noin viisisataa koneen mukana kadonneen sukulaista ja heidän läheistään kokoontui ostoskeskukseen lähellä Kuala Lumpuria muistamaan uhreja. He sytyttivät 239 kynttilää, yhden kullekin kadonneelle.

Jotkut olivat tulleet paikan päälle Kiinasta. Lähes kaksi kolmasosaa koneen matkustajista oli kiinalaisia.

36-vuotiaan Grace Nathanin äiti oli mukana lennolla. Hän kuvaili uutistoimisto AFP:lle, että kymmenen viime vuotta ovat olleet hänelle taukoamatonta vuoristorataa. Yleisölle puhuessaan hän vaati Malesian hallitukselta uutta etsintää.

– MH370 ei ole menneisyyttä, hän sanoi.

Kiinalainen Liu Shuang Fong menetti koneen katoamisessa poikansa. Hän vaati oikeutta pojalleen ja etsintöjen jatkumista.

Malesian liikenneministeri Anthony Loke sanoi toimittajille, että Malesia on sitoutunut löytämään koneen, eivätkä etsintöjen kustannukset ole ongelma. Malesiaan kokoontuneille omaisille hän kertoi tapaavansa pian koneen hylkyä aiemminkin etsineen yhdysvaltalaisen Ocean Infinityn edustajia.

Malesian pääministeri Anwar Ibrahim on sanonut, että etsintä voidaan aloittaa uudelleen, jos sitä edellyttäviä todisteita ilmenee.

Lue myös:

    Uusimmat