Mainos

Lentämään sairaanakin? Halpalentoyhtiöt rikkovat EU:n määräyksiä

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafissa hämmästellään huhuja siitä, että muun muassa Ryanairin lentäjät pakotettaisiin sairaina töihin.

– Kuulostaa eriskummalliselta, että ei saisi olla sairauslomalla. EU-määräysten mukaan lentäjän pitää ottaa heti lääkäriin yhteyttä, jos hän huomaa terveytensä heikentyneen ja jäädä tarvittaessa sairauslomalle, sanoo Trafin liikennelääketiedeyksikön päällikkö Jukka Terttunen.

Terttusen mukaan samojen rutiinien mukaan toimitaan kaikissa länsimaissa. Jos Ryanair niitä rikkoo, ovat vastuussa Irlannin viranomaiset.

Työntekoon kipeänä Terttusella on vain yksi kommentti: Sairaana ei saa lähteä lentämään, piste.

Eilen uutisoimme, että Ryanairin työsopimuksista löytyy kohta, jonka mukaan työntekijä voidaan erottaa, jos hän on sairauslomalla yli viisi päivää. Terttunen kertoo kuulleensa tarinoita samantapaisista tiukoista ehdoista matkustamohenkilökunnan puolelta.

– Jos näin on, se voi saada ajattelemaan, onko työsuhde vaarassa, jos on liian pitkään poissa. Se voi johtaa siihen, että ei välttämättä uskalleta jäädä sairauslomalle, Terttunen sanoo.

Terttusen mukaan lentäjät ovat yleensä hyvin työorientoituneita eivätkä jää lomille turhaan, koska he tietävät, että kasaantuneet työt kaatuvat toisten niskoille.

Lentokoneesta löytyy yleensä 2-3 lentäjän miehistö. Niinpä lennon turvallisuus ei onneksi ole yhden kortin varassa, vaikka yksi sairastuisikin lennon aikana.

Jos lentäjä sairastuu kohdemaassa, on käytäntönä Terttusen mukaan se, että tilalle lennätetään tarvittaessa varamies.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.