Lennonjohtajien parituntisesta työnseisauksesta ei haittaa lennoille – Helsinki-Vantaalla viivästysten syynä sumu

Suomi saa kiitosta lentomatkustamiseen tekemistään päästövähennyksistä 1:59

Lennonjohtajien tämänpäiväisellä työnseisauksella ei ollut vaikutusta lentoliikenteen sujumiseen, sanoo Palvelualojen työnantajat Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto. Työt hoidettiin iltapäivän parituntisen seisauksen aikana esimiesvoimin.

Video: Suomi saa kiitosta lentomatkustamiseen tekemistään päästövähennyksistä

Työnseisauksella oli tarkoitus vauhdittaa Paltan ja Suomen Lennonjohtajien Yhdistyksen (SLJY) välisen työriidan ratkaisua, kertoo SLJY:n puheenjohtaja Roy Myrberg.

– Työnseisausten tavoitteena ei ole aiheuttaa haittaa matkustajille, hän sanoo.

Lennonjohtajien työehtosopimusta koskevaa työriitaa ratkottiin valtakunnansovittelijan johdolla viimeksi torstaina.

SLJY on sanonut jatkavansa työnseisauksia joka torstai kello 13–15 siihen asti, että sopu työehdoista löytyy. Paltan Aarton mukaan työnantajapuoli on varautunut tilanteen pitkittymiseen. Paltan mukaan neuvottelut koskevat noin parinsadan lennonjohtajan työehtoja.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla on päivällä ja alkuillasta ollut viivästyksiä sekä saapuvissa että lähtevissä lennoissa. Lentoasemayhtiö Finavian mukaan viiveiden syynä on kuitenkin sumuinen sää ja huono näkyvyys. Matkustajia pyydetään seuraamaan oman lentoyhtiönsä tiedotusta. Lentojen reaaliaikaiset aikataulutiedot löytyvät myös Finavian sivuilta. 

Yli vuosi ilman sopimusta

Lennonjohtajien uudesta työehtosopimuksesta on neuvoteltu jo yli vuoden ajan, toistaiseksi tuloksetta. Palvelualojen työnantajat Paltan ja SLJY:n välinen työehtosopimus päättyi marraskuun lopussa vuonna 2017. Neuvottelut katkesivat 21. joulukuuta.

SLJY antoi lakkovaroituksen ennen joulua. Tämän päivän seisauksen jälkeen kahden tunnin mittaisia työnseisauksia olisi joka torstai alkaen kello 13. Ne jatkuisivat siihen asti, että sopu syntyy.

Valtakunnansovittelijan mukaan sovittelua jatketaan, kun sille on edellytyksiä. Osapuolten näkemysten kerrottiin torstaina olevan liian kaukana toisistaan.  

Lue myös:

    Uusimmat