Mainos

Leni Riefenstahl täyttää 100 vuotta

Adolf Hitlerin hoviohjaajana tunnettu Leni Riefenstahl täyttää tänään 100 vuotta. Riefenstahlin elämä kiehtoo mm. Hollywoodia, jossa käydään parhaillaan neuvotteluja hänen elämäkertansa filmatisoinnista.

Adolf Hitlerin hoviohjaajana tunnettu Leni Riefenstahl täyttää tänään 100 vuotta. Edelleen voimissaan oleva ohjaaja julkaisee merkkipäivänsä kunniaksi dokumentin sukellusmatkoistaan Intian valtamerellä. Vaikka Riefenstahl itse sanookin olleensa natsien hirmuteoista tietämätön, natsismin leimasta hän ei ole koskaan päässyt eroon.

Tahdon riemuvoitosta elinikäinen leima

Leni Riefenstahl aloitti uransa tanssijana ja saksalaisten vuoristoelokuvien näyttelijänä ja ohjaajana, kunnes teki Nurnbergin vuoden 1934 puoluekokousta kuvaavan Tahdon riemuvoiton, historian kuuluisimman propagandaelokuvan. Vaikka Riefenstahl kieltääkin olleensa tietoinen natsien hirmuteoista, myyttiä harhaanjohdetusta, epäpoliittisesta taiteilijasta, hänen on ollut mahdotonta ylläpitää.

Adolf Hitler antoi Riefenstahlille täyden taiteellisen vapauden ja määrättömästi rahaa taiteellisten ambitioiden toteuttamiseen. Tallentaessaan hurmioituneita massoja, ja palvoessaan liikettä ja ihmiskehoa, hän teki kokeiluja kymmenillä kameroilla keksien uusia kuvakulmia ja tekniikoita. Riefenstahlin vaikutus elokuvan muotokieleen on ollut kiistaton, ollaan hänen teostensa moraalisista viesteistä sitten mitä mieltä hyvänsä.

Elämänkerran filmatisoinnista neuvotellaan

Vaikka Riefenstahlin aktiivinen ohjaajanura katkesikin natsikytkösten synnyttämään epäluuloon, hän on jatkanut työtä valokuvaajana ja vedenalaiseen maailman taltioijana. Sukeltamisen hän aloitti 72-vuotiaana. Riefenstahl on joutunut kantamaan kolmannen valtakunnan taiteilijan viittaa tähän päivään asti, sillä kaikista hänen töistään on etsimällä etsitty fasistisia piirteitä.

Leni Riefenstahlin elämä kiehtoo myös Hollywoodia, jossa käydään parhaillaan neuvotteluja hänen elämäkertansa filmatisoinnista. Elokuvan ohjaajaksi, tuottajaksi ja nimiroolin esittäjäksi kaavaillaan Jodie Fosteria. Elokuvan taiteellisen kontrollin 100-vuotias, yhä tinkimätön Riefenstahl, haluaa pitää omissa käsissään.

(MTV3)

Natsi-Saksaa, Adolf Hitleriä ja 1930-40-lukujen tapahtumia Leni Riefenstahl pitää osana Euroopan historiaa. Hänelle itselleen aika merkitsee traumaattista ja elämää loppuiäksi määrittävää vaihetta, kertoo toimittaja Riitta Raatikainen.

(Huomenta Suomi 22.08.2002)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.