Lemmikkien tuhkaaminen on miljoonabisnes – MTV vieraili paikassa, johon monen rakkaan eläimen matka päättyy

Yhä useampi kääntyy lemmikin menehtyessä tuhkaukseen – Viiden jälkeen kävi vierailemassa helsinkiläisessä eläintuhkaamossa 3:44

Pieneläintuhkaamoiden palveluille on kysyntää, sillä yhä useampi lemmikin omistaja päätyy tuhkaamaan lemmikkinsä.

Pieneläintuhkaamoiden liikevaihto on Suomessa noin 6-7 miljoonaa euroa. Tuhkaamoiden kilpailutilanne on kiristynyt, sillä nykyisellään alalla on toimijoita noin 50.

Suurin yrityksistä on Lempäälässä toimiva Verna, jonka liikevaihto oli toissavuoden syksyllä liki reilut 1,3 miljoonaa euroa. Toiseksi suurin Suomen eläintuhkauksen liikevaihto on reilut 718 000 euroa. Muut toimijat ovat pienempiä ja jakavat loput markkinoista.

Lemmikin vieminen tuhkaamoon itse säästää rahaa

Tuhkaamisen hinnat ovat hyvin lähellä toisiaan. Merkittävimmin tuhkaamisen hintaan vaikuttaa lemmikin koko, mitä painavampi eläin sen kalliimmaksi tulee tuhkaaminen. Pienemmät lemmikit voi tuhkata alle 50 eurolla. Isomman eläimen tuhkaamisesta voi joutua maksamaan jo lähes 300 euroa. Tuhkaus tulee myös halvemmaksi, jos lemmikkinsä vie tuhkattavaksi itse.

Tuhkaamoiden kilpailutilanteessa voi tällä hetkellä erottua kokonaisvaltaisella palvelulla, joka sisältää kaiken lähtien lemmikin eutanasiasta. Tuorein toimija löytyy pääkaupunkiseudulta. Viime vuoden lopulla toimintansa aloitti Pääkaupunkiseudun eläintuhkaamo Pet. Yrityksen perustaja Tea Hakola kertoo, että idea tuhkaamon perustamisesta syttyi kymmen vuotta sitten lemmikkikoira Doriksen kuoltua.

–  Näin se tarpeen, mikä täällä pääkaupunkiseudulla on. Silloin lähdin etsimään tuhkaamoa, eikä sellaista löytynyt mistään täältä pääkaupunkiseudulta. Jouduin lähtemään sitten maakuntaan, kertoo Hakola.

Yrityksen perustaminen kesti lupaprosesseineen kaikkiaan puolitoista vuotta.

Hakola sanoo, että lemmikin voi myös tuoda heille lopetettavaksi.

– Teemme yhteistyötä eläinlääkärin kanssa. Tänne lemmikki on turvallista tuoda, eikä se stressaannu lääkärinvastaanoton hajuista. Täällä annetaan rauhoittava ensin esimerkiksi omistajan sylissä ja siirretään vasta sitten tutkimuspöydälle.

Tuhkaamon tiloissa on myös kaksi huonetta, jotka on sisustettu kauniisti. Siellä on hyvä jättää hyvästit rakkaalle lemmikille. Tuhkaamon krematorio sijaitsee Tattarisuolla, jossa sijaitsee kaksi polttouunia. Molemmissa voidaan tuhkata noin satakiloinen lemmikki. Ison eläimen poltto kestää noin kolme tuntia. Polton jälkeen tuhka ajetaan vielä luumurskaimen läpi, jotta poltosta mahdollisesti jääneet luun palat saadaan tuhkan sekaan.

Valtaosa ihmisistä valitsee tuhkaamistavaksi yksilötuhkaamisen, jolloin eläimen tuhkan saa kotiin uurnassa.

Lue myös:

    Uusimmat