Lemmikin kuolema tulee kalliiksi – jopa kultakaloja tuhkataan

Kotisohvan lisäksi eläinystävän viimeinen matka saattaa jättää tyhjän loven pankkitilille, kun reissu eläinlääkäriin ja lemmikin hautaaminen tai tuhkaaminen maksavat yhteensä satoja euroja.

Eläinlääkärien taksoissa on isojakin eroja, mutta lemmikin eutanasian hinnan ratkaisee lopulta eläimen paino ja se, kutsutaanko lääkäri kotikäynnille.

Hiirten, hamsterien ja gerbilien lopettaminen vastaanotolla maksaa keskimäärin 40 - 50 euroa. Kani, marsu tai kilpikonna saatetaan autuaammille leposijoille noin 60 eurolla.

Kissat ja koirat painivat aivan eri painoluokissa: esimerkiksi 20 - 40 kiloa painavan koiran lopettaminen voi maksaa mitä tahansa 70:n ja vajaan sadan euron välillä. Jos pyydät eläinlääkärin kotiisi pääkaupunkiseudulla, kertyy eutanasialle hintaa jopa vajaat 400 euroa.

Kultakala krematorioon

Kymmenet tuhannet suomalaiskoirat ja -kissat asustavat tätä nykyä kerros- tai rivitaloissa. Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei lemmikin viimeinen leposija enää itsestään selvästi löydy marjapuskan alta takapihalta.

Kunnat ja kaupungit ovat myös viime vuosina tiukentaneet lemmikkieläinten hautaamista koskevat säännöksiä.

Suomen Eläintuhkauksen toinen omistaja Petri Stenberg muistuttaa, että:

- Pohjavesialueelle ei saa haudata. Ja jos oikein tarkkoja ollaan, lemmikin saa panna maahan vain tätä tarkoitusta varten perustetulle pieneläinhautuumaalle.

Siksi yhä useampi päätyy tuhkaukseen. Erikoisimpia tuhkautettuja Stenbergin uralla ovat olleet kultakala ja sukkanauhakäärme.

- Tällä viikolla tuhkasimme siilin.

Yhä useampi tuhkaa

Stenbergin anopin perustama lemmikkieläinten tuhkausyritys on huolehtinut pieneläinten lopun matkasta jo neljätoista vuotta. Hänen mukaansa tuhkaaminen on viime vuosina kasvattanut suosiotaan.

- Henkisillä arvoilla on tässäkin merkityksensä. Lemmikki on yksi perheenjäsenistä, ja sen elämälle halutaan antaa yhtä kaunis päätös kuin ihmiselle, kertoo Petri Stenberg.

Päivittäin SET tuhkaa 5 - 10 lemmikkiä.

- Joskus on hiljaisempia päiviä. Meille talvi on ehdottomasti kiireisintä aikaa.

Nopea silmäys nettiin osoittaa tuhkaamiseen erikoistuneita yrityksiä on viime vuosina perustettu useita, ja että kulut rakkaan Pörrin kuolemasta nousevat entisestään, kun tuhkauksen hinta vaihtelee 35:stä liki 400 euroon. Koolla on tässäkin väliä. Lisäksi tulevat tietysti nouto-, pakkaus- ja mahdolliset postituskulut.

Uinu, uinu lemmikkini

Kun kissa käy lähemmäs kahtakymmentä: laihtuu, nukkaantuu ja laihtuu lisää – on aika päästää hyvä ystävä autuaammille hiirestysmaille. Mutta millä hinnalla?

Kaverille ei viitsisi järjestää lopunajan järkytystä kuskaamalla sitä vielä kertaalleen ikävältä haiskahtavalle eläinlääkärin vastaanotolle, siispä päätämme kutsua kuoleman enkelin kotikäynnille.

Eutanasia sujuu nopeasti ja kivuttomasti. Höyhenkevyt kissa vaipuu ikiuneen hetkessä, jo esilääkityksen aikana. Tammipakkasella on turha ryhtyä vipuamaan hautakuoppaa, joten vanha rouva lähtee lääkärin matkassa tuhkattavaksi.

Kaikki hyvin ja kaunis loppu. Mutta sitten postiluukusta kolahtaa lasku: kissan kuolema, yhteensä lähes 400 euroa. Eläinlääkäri, tuhkaus, uurna, kuljetukset ja ynnä muut.

Eläinvakuutukset eivät korvaa tuhkausta ja hautausta. Eivätkä tietenkään iäkkään lemmikin eutanasiaa, sillä lajin perusteella vakuutukset päättyvät lemmikin vanhetessa.

Suomessa asuu kymmeniä tuhansia kissoja ja koiria muun muassa yksinelävien vanhusten seurana. Eläinystävän kuolemasta saattaa kuitenkin koitua omistajalle yllättävä lasku, jota maksellaan pitkään.

Lue myös:

    Uusimmat