Mainos

Leikkausjonojen purku vaatii kekseliäisyyttä

Kuopiossa jonoja pyritään purkamaan Kuopion yliopistosairaalan ja yksityissairaalan yhteistyöllä.

Sairaalat purkavat leikkausjonojaan kiivasta tahtia. Hoitotakuu asettaa takarajaksi ensi vuoden elokuun. Vielä on jonossa yhteensä 35 000 yli puoli vuotta odotellutta potilasta.

Kuopiossa jonojen purkamiseksi on kehitelty uudenlainen malli yhteistyölle yksityispuolen kanssa. Kuopion yliopistosairaala KYS on solminut kumppanuussopimuksen paikallisen yksityissairaalan kanssa.

- Päiväsaikaan meidän lääkäri menee kuopiolaiseen yksityissairaalaan operoimaan ja me ostamme palveluna leikkaussalipalvelun ja anestesiapalvelun ja sitten leikkauksen jälkeen vuodeosastopalvelun, kertoo Kuopion yliopistollisen sairaalan johtajaylilääkäri Jorma Penttinen.

Sairaanhoitopiirit ovat joutuneet virittelemään erilaisia yhteistyökuvioita yksityissektorin kanssa jonojen purkamisesta selvitäkseen. Kuopion mallissa ainutlaatuista on nimenomaan se, että KYSin kirurgi leikkaa virka-aikanaan yksityissairaalassa.

- Yksityissektoria on pidetty usein kilpailijana. Nyt me liittoudumme strategisesti tämän meidän kumppanimme kanssa, niin se on vähän uudenlaista ajattelua, sanoo KYSin ylilääkäri Markku Härmä.

Kumppanuussopimuksella on tarkoitus purkaa noin neljännes KYSin leikkausjonosta eli tuhat leikkausta. KYSin kirurgit saatiin juoneen mukaan pienellä porkkanarahalla, mutta potilaalle ja ostajakunnalle leikkaus maksaa saman verran kuin julkisessa sairaalassa tehtynäkin.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 23.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.