Suomen jääkiekkomaajoukkueen menossa on hyvää virinää MM-kisojen alla.
Keskiviikkona lennosta nuutuneet Leijonat pistivät luistinta ja kiekkoa terhakkaasti liikkeelle Pariisin MM-areenan jäällä. Joukkueelle oli tärkeää ravistella reissureidet vetreiksi mutta myös tutustua uusiin olosuhteisiin. Paino on sanalla uusiin, sillä vaihtopenkille sahattiin vielä kakkosnelosta, kun suomalaiset olivat jo puskemassa areenalle.
MAINOS
MM-jääkiekon ottelut
C Morella!Tilaa C More
– Kokeiltiin vähän ketjuja ja ylivoimaa pyöräytettiin, että saadaan kontaktipintaa. Fakta on kuitenkin se, että emme me ehdi hirveästi treenaamaan, meillä on kuuteen päivään neljä peliä, Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki totesi harjoitusten jälkeen.
Kaikki ajatukset ovat perjantaissa ja Valko-Venäjän kohtaamisessa. Tänään Leijonat saavat vielä kunnon harjoituksen, mutta huomenna tuskin aamujäille mennään, sillä peli alkaa Pariisin aikaa 16.15.
Tärkeitä asioita on jo kolahdellut oikeisiin lokeroihin. Marjamäen mielestä jokaisessa hyökkäysketjussa löytyy selvä parivaljakko.
– Niitä on löytynyt jo matkan varrella, mutta just se kolmas ja muuta, Marjamäki tuumi.
– Tietenkin (Sebastian) Aho ja (Valtteri) Filppula on selkeä pari, tykkään (Antti) Pihlström-(Mikko) Rantanen-parista, se on ollut jo pitkään mielessä. Sitten (Joonas) Kemppainen ja (Mika) Pyörälä ovat pelanneet koko ajan yhdessä ja neloskentästä löytyvät (Oskar) Osala ja (Markus) Hännikäinen, Marjamäki luetteli.
Tapparasta saapuivat Veli-Matti Savinainen ja Jani Lajunen, joista jälkimmäinen istutettiin ryminäpari Osala-Hännikäisen väliin ja Savinainen oli harjoituksissa Pihlströmin ja Rantasen rinnalla.
– Sitä mietittiin, että mitkä ne ketjut voisivat olla ja ketkä pelaavat ylivoimaa ja ketkä alivoimaa, että suhteellisen tasaisesti pystyisimme menemään ja rakentamaan neljän kentän joukkuetta. Edelleen on kuuteen päivään on neljä peliä, kaikki ymmärtävät, että se on melkoinen ruljanssi ja kaikkia tarvitaan, Marjamäki sanoi.
Hyökkäämisen vaikeus
Keskiviikon harjoituksissa moni harjoite hioi Leijonien pelin avaamista. Omista käytiin hakemassa kiekkoa ja puolustavassa asemassa olevat tekivät erilaisia karvaamiskuvioita.
– Hyökkäyspelaaminen on pirun vaikea oppia, siksi sitä harjoitellaan aina. Viime viikolla (Tshekin EHT-turnauksessa) tuli joukkueita päälle kahden, jopa kolmen paineella ja vähän erilaisia paineita. Voi olla, että seuraavat joukkueet eivät tule pakosti niin innolla, ainakaan kolmella päälle. Eli pitää pystyä rytmittämään peliä ja hyökkäämään laadukkaasti, että saadaan keskialueella tarpeeksi hyvät vauhtierot ja että päästään hyökkäyspäätyyn oikealla rytmillä ja sitä kautta jatkopelit mahdollisimman hyväksi, Marjamäki kertoi perusteluiksi.
– Tosiasia on se, että viime viikko meni aika lailla puolustaessa ja sen opettelussa.
Miten Valko-Venäjään valmistaudutaan?
Venäjä, Ruotsi ja Tshekki ovat EHT:n takia aina Suomelle tuttuja, mutta entä Valko-Venäjä, joka kohdataan korkeintaan kerran vuodessa ja jonka valmennus vaihtelee usein ja pelikulttuuriin on haettu vaikutteita ulkomaalaisilla valmentajilla?
Leijonaänestys
– He pelasivat kaksi kertaa Ranskaa vastaan, meillä on niistä peleistä tiedot ja raportit ja lisäksi Ruotsia vastaan pelattujen pelien nauhat. Sitten käydään tosi tarkkaan läpi joka pelaaja, meillä on kova arvostus joka joukkuetta kohtaan ja Valko-Venäjä oli viime vuonna MM-kisoissa kahdeksan parhaan joukossa, Marjamäki kertoo.
Valko-Venäjä on kohdattu MM-kisoissa usein ja kansallakin on käsitys joukkueesta. Voisiko tänä vuonna tulla jotain yllättävää vastaan?
– Joukkue on täynnä KHL-ammattilaisia, erittäin vahvoja kamppailijoita ja hyviä maalinedustoilla. Vastaiskujoukkue on kyseessä ja ylivoimalla heillä on valtavasti taitoa, Kostitsinin veljekset (Sergei ja Andrei) ja kumppanit. Kyllä siinä paljon haasteita on, pitää vain olla valmis, Marjamäki linjaa.
Ottelu alkaa perjantaina kello 17.15 Suomen aikaa.