Leijonilla oivallinen mahdollisuus Ruotsi-puolivälierässä – lupaava esimerkki Minskin sensaatiokisoista: "Ei ollut mitään muuta kuin voitettavaa"

Leijonat kohtaa NHL-tähtiä vilisevän Ruotsin jääkiekon MM-kisojen puolivälierässä. Suomi lähtee otteluun suurena altavastaajana, mikä voi kääntyä Leijonien eduksi. Olli Jokinen nostaa vastaavanlaisen esimerkin vuoden 2014 kisoista, jolloin Suomi eteni altavastaajan asemasta aina hopealle asti.

Leijonien ja Ruotsin puolivälieräottelun ennakkoasetelmat ovat selkeät. NHL-tähtiä täynnä oleva Ruotsi lähtee valtavana ennakkosuosikkina ja Suomelle jää altavastaajan rooli. Se on rooli, joka on vuosien varrella sopinut Leijonille aina erinomaisesti.

C Moren asiantuntija Olli Jokinen korostaa altavastaajan aseman merkitystä tärkeissä otteluissa. Oivallisen esimerkin Jokinen nostaa vuoden 2014 MM-kisoista, jolloin heikosti pelannut Suomi kaatoi voitosta voittoon liitäneen Kanadan puolivälierissä.

– Jännitimme Minskissä pari päivää ennen pudotuspelien alkua, että päästäänkö me edes pudotuspeleihin. Tarvitsimme apua muilta joukkueilta.

– Pääsimme joukkueena paineettomassa tilassa kiusaamaan vähän. Se usko on kuitenkin siinä aina, että yksi peli, jonka voit voittaa. Se oli rauhallinen ryhmä, eikä siellä ollut panikointia. Ei ollut mitään muuta kuin voitettavaa. Jos olisimme hävinneet, kisat olisivat menneet juuri niin kuin kaikki sanoivatkin. Paineet olivat kuitenkin Kanadalla, Jokinen muistelee.

Ei ole muuta kuin voitettavaa. Leijonilla on hieman samanlainen tilanne torstaina Ruotsia vastaan. Jos 21 NHL-pelaajalla varusteltu Ruotsi häviää Suomelle, on naapurimaalla käsissään aika suuri fiasko. Kaikki paineet ovat Ruotsilla.

Leijonien riveissä MM-kultaa vuonna 2011 voittanut Ossi Väänänen on Jokisen kanssa samoilla linjoilla paineiden ja paineettomuuden vaikutuksista peliotteisiin ratkaisuotteluissa. Leijonat kohtasi mestaruusvuonna puolivälierässä Norjan, joka järkytti Suomea siirtymällä 1-0-johtoon. Leijonien vaihtoaitiossa ottelun paineet näkyivät liiankin selkeästi.

– Aitiossa vallitsi liian sellainen paniikkimielentila. Se oli käänteentekevä matsi, sillä se asia korjattiin. Oli liian hektistä aitiossa valmennuksella. Tämä ei ole puukko koutseille, vaan hatunnosto siitä, että he kuuntelivat pelaajia. Mikko Koivu meni puhumaan koutseille ja sanoi, että tilanne pitää rauhoittaa. Ehdottomasti paineet olivat meillä. Jos voitat, turnaus jatkuu ja pääset taistelemaan mitaleista tai se on fiasko, lähdet kotiin.  

Lue myös:

    Uusimmat