Leijonat sinetöi joukkueensa NHL-miehen vapautumisesta huolimatta – Jere Lehtinen paljastaa syyn: "Teimme ratkaisun nopeasti"

Kisapassiinsa leiman saanut Waltteri Merelä: Ei tarvitse enää pelätä kotiinlähtöä 3:10
Tapparan Waltteri Merelän kisapassi leimattiin viimeisenä eilen.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen GM Jere Lehtinen avasi keskiviikkona valmennusjohdon edellisaamuna tiedotettua ratkaisua lukita MM-joukkue. Maajoukkueen valmennusjohto oli viimeksi maaliskuussa yhteydessä NHL-hyökkääjä Eeli Tolvaseen.

Dallas Starsin ja Seattle Krakenin pudotuspelisarja NHL:ssä oli ratkennut hetkeä aiemmin Dallasin eduksi voitoin 4–3, mutta valmennusjohto ei ollut yhteyksissä Seattlessa hyvin pelanneeseen hyökkääjä Tolvaseen, vaan täytti viimeisen auki olleen paikan Tampereella maajoukkueen mukana olleella Waltteri Merelällä.

– Teimme ratkaisun nopeasti. Eeli on hyvä pelaaja ja on pelannut hyvin sen jälkeen, kun siirtyi Seattleen, Lehtinen painotti.

Tolvanen viimeisteli 14 pudotuspeliottelussa tehot 3+5=8. Hän on Lehtiselle tuttu pelaaja maajoukkueesta kaudelta 2017–18, jolloin Tolvanen tehoili teini-ikäisenä olympialaisissa ja MM-kilpailuissa.

Lehtisen mukaan yhteydenotto Tolvaseen oli harkinnassa.

– Erik Haula oli myös pudonnut pudotuspeleissä, mutta hänellä ei ollut sopimusta ensi kaudeksi. Tilanne oli selkeä hänen kantiltaan. Yhtenä nimenä listalla, Lehtinen valotti Suomen kiperiä valintoja, kun laadukkaita pelaajia on useissa joukkueissa.

Dynamiikkaa ja kemiaa ei rikota

Lehtinen tapasi Tolvasen maaliskuussa, jolloin valmennusjohto kävi Pohjois-Amerikassa katsastamassa NHL-pelaajien tilannetta.

– Kaikki tapaamamme pelaajat olivat kiinnostuneita maajoukkueesta.

– Eelin tilanne silloin oli sellainen, ettei Seattlen pudotuspelipaikka ollut varma. Olimme häneen yhteydessä viimeksi silloin maaliskuussa.

Lehtinen korosti sitä, että MM-leirityksen ja vielä MM-kilpailujen aikana valmennusjohto on yhteydessä vain niihin pelaajiin, jotka ollaan pyytämässä mukaan. Kaikkia vapaana olevia suomalaisia NHL-pelaajia ei soitella läpi.

Vaikeita valintoja on riittänyt kevään aikana Euroopassa pelaavienkin kohdalla.

– MM-leirityksessä olleiden ja sitten MM-joukkueen ulkopuolelle jääneiden kanssa keskustelemme, Lehtinen avasi hankalaa hetkeä, kun kaikki mukana olleet eivät mahdu arvokilpailujoukkueeseen.

Jalosen ja Lehtisen aikana maajoukkueen vahvaa EHT-runkoa on kuorrutettu tarkkaan harkituilla NHL-pelaajilla. Suunnitelma on toiminut erinomaisesti, eikä sitä sotkettu tänä keväänäkään.

Kokonaisuus ratkaisee, kun joukkuetta kasataan ja uusien pelaajien ottamista mukaan harkitaan. Kynnys uusien pelaajien mukaan ottamiselle kasvaa koko ajan.

– Pitää ottaa huomioon joukkueen dynamiikka, joukkueen kemia ja mihin ruutuun kukakin pelaaja tulee, Lehtinen muistutti.

Lue myös:

    Uusimmat