Mainos

Lehtola: Estonia-kuvissa ei näy reikää

Estonia-onnettomuuden suomalaistutkija Kari Lehtola sanoo, etteivät uusimmat laivan hylystä otetut kuvat sisällä mitään sensaatiomaista tietoa.

Tallinnassa Estoniasta filmattuun Kuva-aineistoon tutustunut Kari Lehtola sanoi Tallinnassa päättyneessä tiedotustilaisuudessa, että amerikkalaismiljonääri Gregg Bemisin johtaman sukellusryhmän kuvamateriaali ei vahvista väitettä Estonian kyljessä olevasta reiästä.

Bemis kumppaneineen on väittänyt, että Estonian upotti aluksen kyljessä ollut reikä. Niin ikään hän uskoi, että laivan keulassa olisi tapahtunut jonkinlainen räjähdys. Lehtola kumoaa kaikki Bemisin väitteet. Niin sanottu reikä kyljessä on hänen mukaansa hiekasta syntynyt varjo ja keulassa olevat jäljet irronneessa visiirissä olleen käsilukon tekemiä jälkiä.

-Minä katsoin sitä hiekkavallia nyt ja jos siinä reikä olisi, niin ei se hiekka siinä tuolla tavalla käyttäytyisi. Sitä imeytyisi joka tapauksessa sinne aukon sisään. Kyllä se on ihan mahdoton ajatus, sanoi Lehtola.

Lehtola näki tänään Bemisin Viron televisiolle luovuttaman filmin kaikki vedenalaiset otokset. Lehtolan mukaan suomalaiset onnettomuustutkijat matkustavat todennäköisesti jo ensi viikon maanantaina Tukholmaan katsomaan kaikki Bemisin ryhmän tallentamat otokset. Ruotsin TV 4 on hankkinut materiaalin käyttöönsä.

Lehtolan mukaan filmimateriaalia on noin 2,5 tuntia. Viron televisio esitti kuvia sukelluksista eilisiltana. Televisio on Lehtolan mukaan ostanut oikeudet kuvamateriaalin reilulla 13 000 markalla.

Sahlin kutsui puolueet Estonia-neuvonpitoon

Ruotsin Estonia-asioista vastaava ministeri Mona Sahlin on kutsunut valtiopäivien puolueet koolle keskustelemaan amerikkalaisen Gregg Bemisin Estonian hylylle tekemistä sukelluksista. Tapaaminen on määrä järjestää myöhemmin iltapäivällä. Se, mistä tarkalleen keskustellaan, ei ole vielä selvillä.

Saksalainen tv-tuottaja Jutta Rabe esitti tänään, että YK liittyisi mukaan Estonian uppoamista koskeviin tutkimuksiin. Raben mukaan Ruotsi, Viro ja Suomi eivät kykene ratkaisemaan Estonia-asiaa itse.

(STT-MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.