Mainos

Lehmien laiduntaminen yhä yleistä

Lypsylehmät saavat yhä merkittävän osan ravinnostaan laitumelta, sillä laiduntaminen on lehmien toiseksi tärkein karkearehu säilörehun jälkeen.

lehmä

Suomalaisista lypsykarjatiloista noin 90 prosenttia laiduntaa karjaansa, todettiin Maatalouden tutkimuskeskuksen Pohjois-Savon tutkimusaseman 70-vuotisjuhlapäivän laidunseminaarissa Maaningalla tiistaina.

Maatalouden tutkimuskeskus muistuttaa laiduntamisen taloudellisesta merkityksestä. Tehokas laiduntaminen parantaa maitotilan kannattavuutta, koska laidunrehu on tuotantokustannuksiltaan edelleen halvin karkearehu.

Itä-Suomen lehmät eniten laitumilla


Maaseutukeskusten ja laskentakeskuksen ylläpitämästä maatilojen perusrekisteristä käy ilmi, että laidunruokinta on selvästi yleisempää Itä-Suomessa kuin länsiosassa maata. Esimerkiksi Pohjois-Savossa lähes kaikki tilat laiduntavat eläimiään, sillä ainoastaan yksi prosentti tiloista pitää lehmiään jaloittelutarhassa tai sisällä.

Länsi-Suomessa 80 prosenttia lehmistä on laitumella. Runsaat 15 prosenttia tiloista pitää lehmät sisällä ympäri vuoden, ja tarharuokinnassa on muutama prosentti eläimistä.

Tilakoon kasvu uhka laiduntamiselle

Laiduntamiseen kohdistuu tällä hetkellä uhkia, joista yksi merkittävä on tilojen suureneminen. Kun eläinten määrä lisääntyy, ei läheskään kaikilla tiloilla ole riittävästi laitumia. Laiduntaminen voidaan ainakin osittain korvata jaloittelutarhalla.

Huolella rakennettua tarhaa on mahdollista käyttää ympäri vuoden. Jaloittelutarhat yleistyvät lähivuosina. Vuonna 2006 voimaan tuleva uusi eläinsuojelulaki velvoittaa pitämään karjaa ulkona kesäisin. Ellei laidunta ole, on ulkoilua varten oltava jaloittelualue.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.