Mainos

Leffaguru Mika Siltala: Helsingin elokuvatarjonta maailman huippua

Helsingin elokuvatarjontaa moititaan usein kapeaksi ja Hollywood-viihteen kyllästämäksi, mutta elokuvaguru Mika Siltala on toista mieltä.

- Pääkaupungin tarjonta on top-kymppiä maailman kaikkien kaupunkien joukossa! Monissa samankokoisissa kaupungeissa vaikkapa Englanissa tai Ranskassa tarjonta on paljon suppeampaa.

Vain monipuolisuudella pärjää

Helsingin kankaita hallitsee äskettäin ruotsalaisomistukseen siirtynyt Finnkino, mutta Siltalan Cinema Mondo on tehnyt jo 21 vuotta sitkeää kulttuurityötä eritoten eurooppalaisen ja aasialaisen elokuvan puolesta. Cinema Mondo esittää filmejä kahdessa omassa Engel-teatterissaan sekä on merkittävä maahantuoja.

- Tämä on ammattimaista yhteistyötä. Kaikki alan toimijat ymmärtävät, että monipuolinen ohjelmisto on kaikkien etu.

Siltala korostaa, että heidän "vaihtoehdot" eivät tarkoita mitään friikkielokuvia, joille on toki oma paikkansa niinikään Cinema Mondon järjestämällä Rakkautta ja Anarkiaa- festivaalilla.

- Eurooppalainen tarjonta on huimaa. Pariisissa voi olla yhtenä viikonloppuna viisi ranskalaista ensi-iltaa. Meille seuloutuvat niistä harvat huiput. Kyllä tässä seulassa Cinema Mondon maahantuomat elokuvat pääsevät vaivatta Finnkinon teattereihin.

Valkokangas Helsingin taivaan alla

Cinema Mondon kesän "sampanjatarjoilu" elokuvan ystäville on Suomen aina terassiteatteri Kesäkino Engel. Elokuvia voi katsella taivasalla kahvilan sisäpihalla Senaatintorin kupeessa. Odotettu Kesäkino palasi telakalta; Kiseleffin arvokas liikekiinteistö oli koko viime kesän remontissa. Nyt valkokankaan ääressä voi taas olla iltamyöhään hienostuneesti drinkkilasi kädessä.

Kesäkinon filmivalinnoillaan Cinema Mondo haluaa olla laajentamassa elokuvakulttuuria. Tarjolla on mm. uusia filmejä Japanista (Norwegian wood) ja Meksikosta (Merelle) sekä kesä-klassikkona Piukat paikat.

- Kesäkinoon sopivat ihmissuhde-elokuvat - tyylikäs, särmikäs, traaginen ja ennen muuta romanttinen ohjelmisto. Sinne eivät sovi helikopterien räjäytykset tai asteroidien takaa-ajot, analysoi Mika Siltala.

Entäs Kauhea Kankkunen tai American pie?

- Ne ovat toki kasvattavia ja ansiokkaita elokuvia, mutta Kesäkino pärjää ilman niitäkin.

Kesäkinoa ei laajennata -"ei koskaan eikä minnekään"

Onko Cinema Mondo ajatellut laajentaa hyvin suosittua terassiteatteriaan muualle?

- Me emme ole pikaruokaketju. Me olemme Helsingin paraatipaikalla oman teatterimme vieressä, jolloin tekniikan ammattilaiset ovat koko ajan lähellä. Ei tätä voi lähteä monistamaan sinne tai tuonne. Siis emme laajenna koskaan minnekään! Pidämme täällä huolta, että kaikki tehdään mahdollisimman hyvin.

Siis turkulaisten ja tamperelaisten on tultava tänne?

- Kyllä, jos mahtuvat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.