Lauri Markkasta odottaa historiallisen kova tilipäivä: joka ikinen NHL-tähti jää kauas taakse – sopimusneuvotteluissa kolme eri vaihtoehtoa

Lauri Markkasen NBA-tulokassopimuksen viimeinen vuosi pyörähtää käyntiin ensi syksynä, kun kausi 2020-2021 alkaa. Sen jälkeen hänellä on sauma päästä kiinni kausiansioihin, jollaisista luultavasti vain Kimi Räikkönen on muista suomalaisurheilijoista päässyt nauttimaan.

Tulokassopimuksensa neljännestä vuodesta eli ensi kaudesta Markkanen tienaa Chicago Bullsissa 6, 7 miljoonaa dollaria. Sen jälkeen 213-senttiselle suomalaislaiturille koittaa mitä todennäköisimmin historiallisen kova tilipäivä.

Tällä hetkellä Markkasella on käytännössä kolme eri mahdollisuutta sopimusneuvottelujensa suhteen.

Varman päälle tai uhkapeli

Ensimmäinen vaihtoehto on neuvotella uudesta sopimuksesta jo ensi kesänä eli vuotta ennen kuin Markkasen tulokassopimus umpeutuu. Sen etuna olisi sitoutumisen luoma mielenrauha ja pitkän sopimuksen tuoma turva ensi kauteen lähdettäessä. Toisaalta jatkopaperia sorvattaessa sekä pelaaja että seura joutuvat arvuuttelemaan pitkälle tulevaisuuteen.

Lisäksi on huomioitava, että Markkasen kolmas NBA-kausi ei ole sujunut odotuksien mukaisesti, joten ensi kesä ei ole välttämättä pelaajan leirin kannalta optimaalisin ajankohta neuvotteluille – ainakaan, jos haluaa kasvattaa tilipussin mahdollisimman suureksi.

Toisena vaihtoehtona on lyödä panokset nykyisen sopimuksen viimeiselle vuodelle ja palata sen jälkeen neuvottelupöytään, kun neljännen kauden näytöt ovat annettu. Epäonnistuneen kolmannen kauden jälkeen ja tänä keväänä Bullsissa tapahtuneen, Markkaselle oletettavasti suotuisan, organisaatiomullistuksen myötä tämä saattaa vaikuttaa parhaalta ratkaisulta.

On muistettava, että se olisi Markkasen leiriltä kuitenkin pienimuotoista uhkapeliä, sillä neljännellä NBA-kaudella voisi aina sattua takaiskuja, kuten loukkaantumisia, jotka heikentäisivät pelaajan neuvotteluasemia entisestään.

Toisaalta todellisen superkauden jälkeen Markkasella voisi olla mahdollisuus päästä lähelle maksimisopimusta, joka toisi hänelle 25 prosenttia palkkakaton kokonaisarvosta. Sellainen sopimus sorvattiin taannoin muun muassa Markkasen seurakaverille Zach LaVinelle, kun takamiehen tulokassopimus Bullsin kanssa oli umpeutumassa.

LaVine tienaa neljävuotisesta sopimuksestaan 19,5 miljoonaa dollaria vuodessa.

Ensi kesänä Markkanen tuskin saisi aivan yhtä arvokasta sopimusta, mutta mahdollisesti kausipalkka voisi nousta lähelle 15 miljoonaa dollaria eli noin 14 miljoonaa euroa. Sillä vuosiansiollaan suomalainen jättäisi taakseen joka ikisen NHL-pelaajan.

NHL:n parhaiten palkattu pelaaja Connor McDavid ansaitsee Edmonton Oilersissa 12,5 miljoonaa dollaria vuodessa.

Mikä qualifying offer?

Markkasen kolmas vaihtoehto on kaikkein epätodennäköisin, mutta ainakin ajatusleikkinä mielenkiintoinen. Jos suomalainen haluaisi irtautua Bullsista ja päästä vapaaksi agentiksi, hän voisi allekirjoittaa neljännen kauden päätteeksi yhden kauden mittaisen qualifying offer -sopimuksen, joka takaisi hänelle noin yhdeksän miljoonan dollarin tulot.

Viidennen kauden jälkeen Markkanen olisi rajoittamaton vapaa agentti ja voisi siirtyä mihin tahansa sopimuksen tarjoavaan seuraan.

Qualifying offer -sopimuksen kirjoittaminen on kuitenkin erittäin harvinaista pelaajalle aiheutuvien taloudellisten tappioiden vuoksi. Se myös käytännössä pakottaa seuran kauppaamaan pelaajan toisaalle niin kuin New York Knicks päätti tehdä latvialaiselle Kristaps Porzingisille.

Näin Markkasen agentti kommentoi

Tällä hetkellä NBA:ssa ei juuri neuvotella sopimuksista. Lähes kaikki toiminnot pelaajien kauppaamista ja sopimusten tekemistä myöten on juuri nyt jäädytetty koko liigassa.

– Meillä oli näkemys siitä ennen tätä kautta, miten haluaisimme asioiden tapahtuvan, mutta juuri nyt kaikkien kollektiivinen todellisuus on muuttunut koronaviruksen myötä, Markkasen agentti Michael Lelchitski sanoo MTV Urheilulle.

Lelchitski muistuttaa, että koronaviruspandemian taloudelliset vaikutukset NBA:lle saattavat pysäyttää pelaajien palkkojen kasvun ja vankistaa seurojen palkkakaton nykyisiin asemiinsa, mikä vaikuttaisi tietenkin myös Markkasen sopimusneuvotteluihin.

– Pandemian taloudelliset vaikutukset NBA:lle ovat yhä täysin tuntemattomat. Emme tiedä edes pelataanko tätä kautta loppuun vai ei.

Lelchitskillä on omien sanojensa mukaan erinomaiset henkilökohtaiset suhteet Bullsin nykyiseen seurajohtoon eli aiemmin tänä keväänä Denveristä saapuneeseen Arturas Karnisovasiin ja Philadelphiasta hankittuun GM:ään Marc Eversleyyn.

– Varmasti puhumme tuosta asiasta uuden johdon kanssa tulevaisuudessa vielä useasti. Tällä hetkellä on todella vaikea ennakoida, milloin siitä aletaan neuvotella. Hänellä on kyllä sopimus ensi kaudesta, niin kuin sanoit. Se pysyy joka tapauksessa. Tehdäänkö sopimus ensi kesänä, vai odotammeko ensi kauden jälkeen, se on vielä täysin auki, Lelchitski sanoo.

Lelchitskin mukaan Bullsin seurajohto on ilmaissut Markkasen olevan yksi seuran prioriteeteista tulevaisuutta rakennettaessa. Myös agentti itse luottaa 22-vuotiaaseen laituriinsa vankasti.

– Tiedän, että hänellä on palava halu tulla paremmaksi. Tämä kausi on kasvattanut paljon hänen näyttöhalujaan. Lauri on äärimmäisen motivoitunut nuori mies ja hän haluaa kasvaa suureksi.

Lelchitskin tehtävänä on kasvattaa Markkasen kausipalkka vastaavanlaiselle tasolle.

"Saamme pian tietää, mitä nykyjohto ajattelee"

Markkasen sopimustilanteesta kirjoitti arvostettu chicagolainen koripallotoimittaja K.C. JohnsonNBC Sportsin verkkosivuilla aiemmin tällä viikolla.

– Saamme pian tietää, mitä nykyjohto ajattelee hänen arvostaan. Kun NBA:n kalenteri on lyöty lukkoon, hän voi tehdä kesätauon aikana jatkosopimuksen tulokassopimukseensa. Koska Bulls kauppasi Jimmy Butlerin osin vaihdossa häneen, hänen edustajansa pyytävät paljon. Koska hän taantui loukkaantumisten häiritsemällä kaudella, uusi johto yrittää tehdä kohtuullisen sopimuksen, Johnson arvioi.

Bullsin uutta GM:ää Eversleyta haastatellut Johnson tulkitsee seurapomon arvostavan Markkasta.

– Minusta oli mielenkiintoista, että Eversley mainitsi useita kertoja haluavansa kaivaa esiin syyt, miksi Markkanen taantui jonkin verran viime kaudella. Minusta se vihjaa, että hän ymmärtää Markkasen arvon, Johnson kirjoitti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja