Mainos

Lauri Markkasen uralla mullistava käännekohta 17-vuotiaana: "Sinun pitää tehdä elämäsi tärkein päätös"

0:25

Lauri Markkanen säkenöi jo viime kaudella heti tulokassesongillaan koripalloilun kovimmassa liigassa NBA:ssa. Markkanen, 21, ei kuitenkaan pelaisi NBA:ssa, jos hän ei olisi aikoinaan suunnannut 17-vuotiaana Jyväskylästä Helsinkiin ja Mäkelänrinteen lukioon, kokee Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann.

Dettmann kertoo näkemyksensä C Moren Kunnian päivä -dokumenttisarjan Markkasta käsittelevässä jaksossa. Kunnian päivässä suomalaiset huippu-urheilijat käyvät läpi yhden uransa merkittävimmistä päivistä, ja Markkasen kohdalla tuo päivä on hänen ensimmäisen kotiottelunsa Chicago Bullsin paidassa lokakuussa 2017, vastustajana San Antonio Spurs. 

Dettmann kokee, että Markkasen NBA-unelman toteutumisen kannalta avainasemassa oli siirtyminen Jyväskylästä Helsinkiin ja Mäkelänrinteen lukion erikoisjoukkue HBA-Märskyyn vuonna 2014. Dettmann oli kannustamassa Markkasta ratkaisussa. 

– Minä sanoin hänelle, että nyt sinun pitää tehdä elämäsi tärkein päätös. Sinun pitää siirtyä tänne ympäristöön, jossa saat parasta mahdollista valmennusta ja kukaan ei kiirehdi sinun kanssasi, ja kaikki antavat sinulle sen ajan, jonka sinä tarvitset, jotta sinä voit kehittyä, Dettmann avaa. 

Märskyssä Markkasta valmensi muun muassa aiemmin NBA:ssa pelannut suomalaislegenda Hanno Möttölä

– Ilman sitä siirtoa Lauri olisi tällä hetkellä jossain eurooppalaisessa ammattilaisjoukkueessa parhaimmillaan keskitason pelaaja, koska kehon valmistaminen seuraavalle ammattiurheilun tasolle tapahtuu joko tässä tai se ei tapahdu enää ollenkaan. Siinä on tietty ikkuna, ja se ikkuna pitää osata käyttää, Dettmann kertoo.

Märskyn jälkeen Markkasta kutsui Arizonan yliopisto 2016–2017, ja sen jälkeen hän oli valmis NBA:han. 

Lauri Markkasen jakso tänään

Kunnian päivä -uutuusohjelmassa kuusi suomalaista urheilijasuuruutta kertoo omin sanoin itse valitsemastaan uransa tähtihetkestä – autenttisilla tapahtumapaikoilla. Jaksot julkaistaan torstaisin kello 08.00 C Moren suoratoistopalvelussa ja esitetään saman päivän iltana C Moren kanavilla.

Kunnian päivä -sarjan jaksot:

To 3.1.: Iivo Niskanen
To 10.1. klo 20.50: Lauri Markkanen
To 17.1. klo 20.50: Petra Olli
To 24.1. klo 20.50: Timo Jutila
To 31.1. klo 20.50: Eva Wahlström
To 6.2. klo 20.50: Matti Suur-Hamari

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja