Lauri Markkanen johdatti Susijengin upeaan nousuun – Suomi varmisti MM-jatkokarsintapaikan

Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentajana debytoinut Lassi Tuovi ennakoi Suomen ja Ruotsin välisestä MM-karsintaottelusta tempotaistelua. Tällä hän tarkoitti sitä, että Suomi haluaa pistää peliin vauhtia, Ruotsi taas hidastaa peliä. Ruotsi kontrolloi tempoa neljäntoista minuutin ajan, mutta sen jälkeen Suomi sai äänekkään kotiyleisön riemuksi koneensa käyntiin ja vei Espoossa voiton pistein 85–69.

Voitto varmisti Suomelle paikan elokuussa käynnistyvään MM-jatkokarsintaan ja oli tärkeä myös siksi, että alkulohkon sarjapisteet kulkevat mukana jatkokarsintaan. MM-karsinta jatkuu sunnuntaina vierasottelulla Kroatiaa vastaan.

Ottelu repesi Suomen eduksi kolmannella neljänneksellä, jonka Suomi vei 26–8 ja siirtyi kolmen pisteen takaa-ajosta puoliajalla viidentoista pisteen johtoon (69–54). Suomen nykäystä ratkaisuhetkillä johti Lauri Markkanen, joka palasi koripallomaajoukkueeseen neljän vuoden tauon jälkeen.

Markkasella oli takana vasta kolme päivää harjoituksia maajoukkueen mukana, mutta hän heitti kolmannen neljänneksen aikana kymmenen pistettä ja koko ottelussa Suomen joukkueen korkeimman lukeman 22 pistettä.

Viimeisen neljänneksen alussa Markkanen upotti pitkän kakkosen ja ottelun ilmavimman donkkinsa. Toisella neljänneksellä oli jo nähty Markkasen alley oop -donkki Edon Maxhunin syötöstä.

Markkanen oli myös Suomen paras levypallomies (11) ja auttoi Suomen 42–30-voittoon irtopallotaistelussa.

Toinen avain Suomen voittoon oli tuttuun tapaan puolustus, johon Suomi oli hakenut alkuviikon harjoituksissa uuden vaihteen hiomalla koko kentän prässiä. Sen Suomi otti käyttöön toisen jakson neljännellä minuutilla, ja vaikkei prässi tuonut suoria riistoja, sotki se Ruotsin peliä ja toi Suomelle vihdoin mahdollisuuksia nopeisiin hyökkäyksiin.

Suomen pelinjohtajana aloitti Maxhuni, joka heitti 15 pistettä ja syötti viisi koria.