Lauri Marjamäki vaikenee siitä, uhattiinko Jokereiden pelaajien henkeä – KHL pääsi kuitenkin yllättämään

2:12
Videolla juttua Helsingin Jokereiden Minsk-reissun peruuntumisesta ja Valko-Venäjän viime aikojen tapahtumista.

Helsingin Jokereiden päävalmentajan Lauri Marjamäen mukaan Jokereissa tehtiin jo hyvissä ajoin päätös siitä, että seura haluaa siirtää tänään torstaina ohjelmassa olleen Dinamo Minsk -ottelun toiseen ajankohtaan. Marjamäki nostaa esille Jokereiden nokkamiehen Jari Kurrin toiminnan. Marjamäen mukaan Kurri ajoi koko ajan ottelun siirtoa. KHL teki tapauksessa ratkaisun, joka pääsi yllättämään Jokerit ja Marjamäen.

Tieto torstain ottelun peruuntumisesta tuli hetkellä, jolloin Jokereiden joukkue oli lähdössä Hartwall Arenalta kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää.

– Kello 11.55 pidimme vielä alivoimapalaveria, kun tuli ilmoitus, että ottelu on peruttu. Tilanne ei ollut normaali muutenkaan – emme koskaan lennä pelipäivänä ottelupaikkakunnalle. Mutta muuten valmistauduimme ihan normaalisti kauteen ja illan peliä varten. Sitten kävi näin, Jokereiden päävalmentaja Marjamäki sanoo MTV Urheilulle.

Marjamäen mukaan seuran sisäinen viestintä on ollut koko ajan moitteetonta. Valmennus ja pelaajisto ovat olleet koko ajan perillä tilanteesta.

– Tiesimme koko ajan, että missä menemme. Kurri yritti kahden viikon ajan siirtää peliä toiseen ajankohtaan, ja hän on pitänyt keskustelua yllä niin KHL:n kuin Minskin kanssa. Me taas päätimme pelaajien kanssa, että me valmistaudumme sarjaan. Sitä kautta jätkät olivat valmiita pelaamaan. Viisi minuuttia ennen kuin bussi lähti, tuli päätös, että emme mene sinne.

Koko jupakan tausta liittyy Valko-Venäjän viimeaikojen tapahtumiin. Presidentti Aleksandr Lukashenkaa kannattavat miliisit ovat pahoinpidelleet mielenosoittajia vilpillisten presidenttivaalien jälkeen.

Valko-Venäjän toimien takia Jokereiden vieraspelireissu maan pääkaupunkiin Minskiin näytti hyvin kyseenalaiselta.

– Teimme siirtopäätöksen jo hyvissä ajoin. Tiesimme, että mikä Valko-Venäjän tilanne on, Marjamäki vakuuttelee.

Joukkue ja Jokereiden valmennus jättivät asian seurajohdon hoidettavaksi.

Marjamäki kiistää, että pelaajisto olisi noussut vastustamaan Valko-Venäjälle lähtöä.

– Ei mitään sellaista ollut. Kaikki olivat lähdössä ja joukkue oli täysin valmis pelaamaan.

Jokerit nojasi siirtoon

– Saimme sovittua asiat KHL:n kanssa, vaikka se menikin viime tinkaan. Pelaajien turvallisuus on kuitenkin tärkein asia. Siitä olemme pitäneet aina huolta – varsinkin Kurri. Se on ollut hänelle se tärkein asia. Mutta ei tämä vaikuttanut meidän valmistautumiseemme millään tapaa. Olin jopa vähän yllättynyt, kun katsoi, että mitä kaikkea mediassa tapahtui. Tuo oli varmasti mielenkiintoinen aihe – kaikki halusivat oman kommenttinsa asiasta, Marjamäki sanoo.

Viittaat pelaajien turvallisuuteen. Aiemmin torstaina Jatkoaika.com kertoi, että Jokereiden pelaajien henkeä olisi uhattu Minsk-reissun alla. Oletko itse kuullut mitään tähän liittyvää?

– En mä tuohon kommentoi mitään, Marjamäki vastaa.

Jokerit viittaa verkkosivuillaan siirtopäätökseen, joka tehtiin "turvallisuussyistä johtuen".

Jokereiden päävalmentaja Marjamäki tiedostaa hyvin sen, että helsinkiläisseuran nykyasema on kovan kyseenalaistuksen kohteena. Valko-Venäjän lisäksi myös Venäjällä on nähty pahoja demokratiaa vastaan sotivia tapauksia.

– Meidän tehtävämme on urheilla ja keskittyä pelaamiseen ja valmentamiseen. En tiedä miten meillä riittää kompetenssi moneen muuhun asiaan. Pitää aina miettiä, että mihin me pystymme vaikuttamaan. Se on itse urheilu. Olemme sen edustajia. Meidän organisaatiossamme on ihmisiä, jotka hoitavat näitä asioita. Niin kuin nytkin – alusta loppuun asti. Tämä meni niin kuin olimme sopineet. Peli peruttiin ja huomenna on uusi yritys. Riikaa kohti, Marjamäki toteaa koko kuviosta.

Yksi asia pääsi kuitenkin yllättämään Marjamäen ja Jokerit. KHL kertoi iltapäivällä, että Jokereille on tuomittu tämän päivän ottelusta tekninen 0-5-tappio.

– Puhe oli, että peli siirretään. Näin oli keskusteltu. Nyt sieltä tulikin tappio. En tiedä sitten. Kuulin tuosta myös äskettäin, Marjamäki ihmettelee.

– Nojasimme täysin siihen, että ottelu siirretään. Noh, nyt se on näin ja nyt elämme tämän tuloksen kanssa.

Kannattajat mukana ja mukaan

Jokereiden Valko-Venäjällä pelaaminen aiheutti voimakkaita reaktioita myös seuran kannattajien keskuudessa. Jokereiden faniryhmä Eteläpääty ry ilmoitti, että se aikoo boikotoida KHL-seuran kotiotteluita, mikäli Jokerit pelaa Minskissä.

– Jääkiekko herättää aina tunteita ja intohimo on vahvasti läsnä. Kaikkia asioita ei aina ymmärretä ja nyt esillä on ollut kaikenlaisia spekulaatioita. Seuran sisällä olemme olleet koko ajan tietoisia siitä, että missä menemme. Emme ole halunneet kommentoida keskeneräisiä asioita hirveästi julkisuuteen. Ymmärrämme kyllä kaikkien reaktiot, ja tosiasia on se, että tarvitsemme meidän joka ikistä faniamme, Marjamäki nyökyttelee, lisäten perään:

– Kyllähän tämä ihan uskomattomalla tavalla kosketti kaikkia ja erinäköisiä tarinoita sai katsella. Mutta tämä on nykypäivää.

Nyt Jokerit aikoo keskittyä täysillä lauantaina ohjelmassa olevaan Dinamo Riika -vierasotteluun.

– Valmentajana tärkein tehtäväni on se, että huolehdin joukkueesta ja varmistan, että se on valmis pelaamaan lauantaina. Uskon, että kauden alun lykkääntyminen vain kasvatti nälkää. Saamme varmasti hyvän latauksen päälle.

– Ja toivottavasti näemme fanimme ja kaikki kannattajamme viimeistään meidän kotipeleissämme, Marjamäki viestii.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja