Latviassa sulkutila muuttui tiukkaan koronakuriin: Rokottamattomat poliitikot eivät saa osallistua lainsäätämiseen, työntekijät voidaan irtisanoa

Latviassa päättyi maanantaina neljän viikon sulkutila, joka vaihtui tiukkoihin rajoituksiin rokottamattomille. Vaikutukset näkyvät myös kaupunginvaltuustoissa ja parlamentissa, joihin rokottamattomia poliitikkoja ei päästetä. 

Rēzeknen kaupungissa opetus- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja, demokraattipuolueen Lidija Ostapceva siirrettiin tehtävistään syrjään koronarokotteen puuttumisen vuoksi, kertoo latvialainen Diena -media.

Pienehkön kaupungin kolmestatoista valtuutetusta neljä on siirretty tehtävistään, koska he eivät ole ottaneet koronarokotetta.

Kyse on maanantaina voimaan astuneesta säädöksestä, jonka perusteella rokottamattomia parlamentin ja kaupunginvaltuustojen jäseniä voidaan estää osallistumaan kokouksiin ja muuhun läsnäoloa vaativaan työhön. Paikallispoliitikkojen lisäksi myös ainakin kaksi parlamentaarikkoa on pidätetty virastaan.

He eivät saa osallistua lainsäätämiseen, eivätkä saa palkkaa.

Latvian parlamentin sadasta jäsenestä 62 äänesti asian puolesta marraskuun alussa. Lakia perusteltiin maan matalalla rokotekattavuudella ja rokottamattomien lainsäätäjien antamalla huonolla esimerkillä.

Rokottamaton työntekijä voidaan irtisanoa

Myös yksityisten yritysten työntekijöitä koskevat tiukat koronarajoitukset. Jos työntekijällä ei ollut koronapassia maanantaihin mennessä, työnantajalla on oikeus siirtää hänet muihin tehtäviin tai palkattomalle lomalle. Jos hän ei siltikään ota rokotusta, hänet voidaan irtisanoa.

Koronapassin vaatimus koskee aloja, joilla työskennellään ihmisten parissa kuten terveydenhuollossa ja asiakaspalvelussa.   

Rokottamattomien liikkumista yli 1 200 neliömetrin julkisissa tiloissa, kuten ostoskeskuksissa on myös rajoitettu. Ruokakaupassa, apteekissa, pankissa ja muissa välttämättömissä palveluissa käyminen on kuitenkin sallittua. Myöskään alle 12-vuotiailta koronapassia ei vaadita.

Latviassa noin 60 prosenttia yli 12-vuotiaasta väestöstä on tällä hetkellä saanut kaksi rokoteannosta.

Katso myös: WHO Euroopan koronatilanteesta: "Vakava huolenaihe" – toimittaja näyttää, miltä koronakartat näyttivät marraskuun alussa

WHO Euroopan koronatilanteesta:"Vakava huolenaihe"– toimittaja näyttää, miltä koronakartat näyttävät 2:29

Lue myös:

    Uusimmat