Korona jakaa Euroopan nyt kahtia – Suomi joutui synkemmälle puolelle

Suomi on niittänyt kansainvälistä maineitta koronan hyvästä hoidosta. Rokotustahdin hidastuminen on kuitenkin heikentänyt Suomen tartuntatilannetta, kun taas esimerkiksi Espanjassa ilmaantuvuusluvut on saatu laskemaan.

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC on julkaissut tänään uudet epidemiakartat matkustussuositusten pohjaksi.

ECDC kartoittaa koronatilannetta muun muassa ilmaantuvuuslukujen pohjalta. Ilmaantuvuudella tarkoitetaan tartuntojen määrää 100 000 asukasta kohden 14 vuorokauden aikana.

Tämän jutun pääkuvana on kartta, jossa maat on väritetty ilmaantuvuuslukujen mukaan.

STM: Koronatilanne huonontunut koko maassa 1:47
Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi tänään, että koronatilanne on huonontunut koko maassa.

Eurooppa jakaantuu kahteen puoliskoon 

Eurooppa jakaantuu koronatilanteen perusteella nyt kahteen eri lohkoon. 

ECDC:n kartalla parhaaseen luokkaan kuuluvat maat, joiden ilmaantuvuusluku on alle 50 ja positiivisten testien osuus alle 4 prosenttia. Vaihtoehtoisesti ilmaantuvuus voi olla alle 75, jos positiivisten testien osuus on alle prosentin luokkaa.

Tällainen on tilanne Saksan länsi- ja eteläpuolella.

Tilanne on pahin alueilla, joissa kahden viikon ilmaantuvuusluku on 500 tai yli. Näitä maita ovat muun muassa Viro, Latvia, Liettua, Itävalta, Slovakia, Bulgaria ja Irlanti.

Pohjoismaissa ilmaantuvuus on tällä hetkellä 75 ja 200 välillä. Suomen ilmaantuvuusluku on 167. Edeltävällä kahden viikon jaksolla vastaava luku oli 133.

Saksassa taas on rekisteröity yli 50 000 uutta koronavirustartuntaa vuorokauden aikana. Kyseessä on ensimmäinen kerta koko pandemian aikana, kun lukema on näin iso.

WHO Euroopan koronatilanteesta:"Vakava huolenaihe"– toimittaja näyttää, miltä koronakartat näyttävät 2:29
Maailman terveysjärjestö WHO kuvasi Euroopan koronatilannetta 4. tätä kuuta vakavaksi. Toimittaja Janne Puumalainen näytti, miltä koronakartat näyttivät.

Portugalilaiset rokottautujien kärjessä

Euroopassa ovat parhaiten rokottautuneet portugalilaiset. Portugalista tuli viime kuun alussa maailman ensimmäinen valtio, jossa 85 prosenttia väestöstä oli saanut täydet rokotesarjat covid-19-tautia vastaan. Nyt rokotuskattavuus lähestyy jo 90:tä prosenttia.

Myös Espanja ja Islanti ovat kunnostautuneet ahkerina rokottautujina.

Suomessa täysi rokotesuoja on hieman yli 70 prosentilla koko väestöstä. Kahden rokotuksen 80 prosentin kattavuus 12 vuotta täyttäneillä saavutettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan eilen. Koronarokotusten eteneminen on kuitenkin hidastunut selvästi.

Saksan rokotuskattavuus on hieman yli 67 prosenttia.

Juttua täsmennetty 12.11.2021 kello 17.00 tiedolla siitä, että jutun pääkuvassa näkyvän kartan värit pohjautuvat eri maiden koronatartuntojen ilmaantuvuuslukuihin.

Lue myös:

    Uusimmat