Latvian järkälemäinen SM-liigahyökkääjä jyrisi – tuomareilta hirveä moka jättimäisellä hetkellä? "Samassa vaihdossa!"

Latvian jääkiekkomaajoukkueen voimahyökkääjä Oskars Batna ei ollut alkuunkaan tyytyväinen tuomarointiin MM-kisojen välierässä Kanadaa vastaan. Batna puhisi hetkestä juuri ennen kuin hänelle tuomittiin loppuminuuteilla rangaistus.

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Sensaatiomaista MM-turnausta pelannut Latvia taipui karvaalla tavalla Kanadalle Tampereella. Latvia johti taistoa ensin 1–0 ja myöhemmin 2–1, mutta Kanadan Jack Quinn tasoitti matsin kolmannessa erässä 2–2:een miinuskulmalaukauksella Latvian maalivahti Arturs Silovsin kypärän kautta, Adam Fantilli vei joukkueen johtoon ja sinetti tuli viimeisellä minuutilla Scott Laughtonin lavasta tyhjään rysään.

– Vähän turhauttavaa. Ajattelin, että olisimme voineet voittaa tämän pelin, mutta tulos ei ollut toivomamme. Teimme lopulta joitain virheitä, ja meitä rokotettiin maaleilla, Latvia-hyökkääjä Oskars Batna sanoi MTV Urheilulle.

195-senttinen ja 106-kiloinen kolossimainen Batna rymisteli tarpeettoman oloisesti laitataklausrangaistuksen, joka astui voimaan, kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä enää 2.58 minuuttia (video alla). Latvialla olisi ollut vielä aikaa viritellä kiriä maalin takaa-ajoasemassa, mutta kaksiminuuttinen rangaistus tyrehdytti joukkueen mahdollisuuksia pahasti.

Batna vastasi jäähytilanteestaan kysyttäessä kovin sanoin.

– Oli niin monia tilanteita, joita he eivät tuominneet eduksemme. Täsmälleen samassa vaihdossa kyynärpää tuli kasvoihini, eikä sitä tuomittu! Batna latasi ja manasi, että tuomaristo teki ottelussa "vääriä päätöksiä".

Katso Batnan mainitsema isku hänen kasvoihinsa ylälaidan videolta. Olisiko siitä kuulunut tuomita jäähy? Se olisi tarjonnut Latvialle kovan mahdollisuuden tasoittaa peli.

Batna pohti menneensä "ehkä liian kovaa" tilanteeseen, josta sai rangaistuksen, mutta lisäsi, ettei ole varma ja hänen täytyy katsoa episodi vielä videolta. Mikkelin Jukureissa SM-liigaa pelaava hyökkääjä oli kuitenkin jäähystään pahoillaan.

– En halunnut aiheuttaa joukkueelle tuollaista tilannetta viime minuuteilla, kun meillä oli mahdollisuus tulla takaisin ja heillä oli vain yhden maalin johto. Ei tunnu hyvältä pettää joukkuetta, mutta tämä on jääkiekkoa, peliä, jossa tapahtuu virheitä. Minä tein harmillisesti virheen.

Kanadan ja Latvian välierässä häikäilemätöntä kalastelua – "Mä häpeän" 1:35
Kanadan ja Latvian välierässä häikäilemätöntä kalastelua – "Mä häpeän."

Ottelun päätuomareina toimivat Suomen Mikko Kaukokari ja Yhdysvaltain Sean MacFarlane.

"Mikään ei lopu tähän"

Latvian apuvalmentaja Petteri Nummelin haukkui tuomarityöskentelyn – "Tänään oli aivan paska" 1:38
Latvian apuvalmentaja Petteri Nummelin haukkui tuomarityöskentelyn – "Tänään oli aivan paska."

Pronssiottelussa huomenna pelaava Latvia voi kuitenkin olla ylpeä otteistaan MM-turnauksessa. Turneen ensimmäisessä pelissä se otti Riiassa takkiin Kanadalta 0–6 ja hävisi seuraavan matsin vielä Slovakialle, mutta sen jälkeen napsahti kuusi voittoa tuubiin, viimeisimpänä Ruotsin kaato puolivälierässä Riiassa.

Batnan mukaan Latvian täytyi saada kisojen alun jälkeen "momentum puolelleen", ja siinä poppoo onnistui.

– Ensimmäisten kahden pelin jälkeen aloimme pelata todella hyvin. Saimme tunteemme ja joukkuehenkemme sellaisiksi, että voimme voittaa kenet tahansa. Se on pääsyy siihen, että olemme päässeet näin pitkälle.

Latvia pelaa ensimmäistä kertaa historiassaan mitalipelissä sunnuntaina.

– Mikään ei lopu tähän. Hengitän syvään ja taistelen pronssimitalista huomenna, Batna puhalteli.

Hänelle ei ollut sanojensa mukaan väliä, tuleeko vastaan Yhdysvallat vai Saksa, jotka kohtaavat lauantain toisessa välierässä.

Maalikooste: Kanada - Latvia 3:29
Tästä näet välierän kaikki maalit. Kanadan 2–2-osuma miinuskulmasta maalivahdin kypärän kautta oli Batnan mukaan "kanadalaista jääkiekkoa", jossa "he ampuvat kaikkialta" ja Kanadalla oli tilanteessa hänen mukaansa onnea.