Latvialaismiehen epäillään johtaneen valtavaa huumebisnestä Helsingissä ja Oulussa – poliisi takavarikoi yli 150 000 euroa käteistä ja kilokaupalla kovia huumeita

7:56
MTV Uutisaamu: huumeiden ongelmakäyttäjien määrä kovassa kasvussa

Helsingin poliisilaitos on paljastanut useiden törkeiden huumausainerikosten kokonaisuuden yhteistyössä Tullin rikostorjunnan ja Oulun poliisilaitoksen kanssa. Viranomaiset pääsivät vyyhdin jäljille viime vuoden lopulla.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että latvialainen mies on järjestänyt Suomeen merkittäviä määriä huumausaineita, poliisi kertoo tiedotteessaan. Huumeita on levitetty ja myyty ainakin pääkaupunkiseudulla ja Oulussa.

Suomeen on poliisin mukaan salakuljetettu ja levitykseen päätynyt jopa 50 000 Subutex-tablettia, vähintään 10 000 ekstaasitablettia, 11 kiloa amfetamiinia ja noin kaksi kiloa kokaiinia.

Poliisin mukaan huumebisnes on alkanut viime syksynä ja jatkunut kuluvan vuoden kevääseen saakka. Viranomaiset pääsivät tapauksen jäljille viime vuoden lopulla.

Käteistä ja konepistooli

Helsingin poliisilla on ollut tutkinnan aikana vangittuna ja pidätettynä yhteensä kymmenen henkilöä. He kaikki ovat edelleen epäiltyinä rikoksista, osa yhä vangittuna.

Poliisi on takavarikoinut tutkinnan yhteydessä noin 3,8 kiloa amfetamiinia, 800 grammaa kokaiinia, 8 000 ekstaasitablettia, 4,5 kiloa marihuanaa ja 3 000 Subutex-tablettia. Lisäksi poliisi takavarikoi lähes 150 000 euroa käteistä rahaa ja 12 luvatonta käsiasetta ja muun muassa konepistoolin.

Rikoskomisario Mikko Nikkasen mukaan ryhmän toiminta on ollut suunnitelmallista ja sitä on yritetty huolellisesti piilottaa viranomaisilta. Huumausaine-eriä on säilytetty useissa asunnoissa eri puolilla Helsinkiä.

– Asunnot on hankittu käyttöön vain huumausaineiden säilyttämistä ja levittämistä varten. Lisäksi ryhmän jäsenet ovat käyttäneet viestinnässään vahvasti suojattuja älypuhelimia ja sovelluksia, joiden hankkiminen ja käyttö on maksanut tuhansia euroja, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario kertoo tiedotteessa.

Satoja tuhansia käyttöannoksia

Ryhmän jäsenet ovat toimittaneet Ouluun kolmella eri kerralla Subutexeja, amfetamiinia ja kokaiinia. Myös Oulun poliisilaitoksen tutkinnassa vangittiin useita henkilöitä. Lisäksi poliisi takavarikoi muun muassa useita kymmeniä tuhansia euroja käteistä rahaa.

– Erittäin vaarallisia huumausaineita on levitetty ryhmän toimesta lähes 200 000 käyttöannokseen yltävä määrä. Niiden käyttökertojen välittömänä seurauksena on lukematon määrä oheisrikoksia, yleisen turvallisuuden häiriöitä, väkivaltaa ja onnettomuutta. Huumausaineiden jakelijoita ja levittäjiä taas ei liikuta muu kuin mahdollisimman suuren taloudellisen hyödyn tavoittelu, Nikkanen kuvailee.

Kokonaisuus siirtyy tällä viikolla syyteharkintaan. Syytteennoston määräpäivä on 14. elokuuta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja