Latvia lähettää tuhansille venäläisille pian kirjeen, jossa pyydetään poistumaan maasta

Venäläisiltä vaaditaan latvian kielikokeen läpäisyä, jotta maahan saa jäädä.

Jopa 6 000 Venäjän kansalaista joutuu lähtemään pian Latviasta, kertoo Liettuan yleisradioyhtiö LRT. He tulevat saamaan virallisen ilmoituksen asiasta syyskuussa.

Ukrainan sodan alkamisen jälkeen Latviassa asuvien venäläisten on täytynyt suorittaa pakollinen latvian kielen koe.

– Heitä on noin 5 000–6 000. He ovat henkilöitä, jotka eivät ole osoittaneet yhtään halua osallistua kokeeseen tai saada väliaikaista oleskelulupaa. He ovat vaiti. Nykyisen lainsäädännön mukaan kansalaisuus- ja maahanmuuttoviraston on yksinkertaisesti lähetettävä heille pyyntö poistua maasta kolmen kuukauden sisällä, totesi kansalaisuutta, maahanmuuttoa ja julkista liikehdintää käsittelevää valiokuntaa johtava Ingmārs Līdaka.

LRT:n mukaan Latvian sisäministeriön edustajat ovat vahvistaneet, että maasta poistuville valmistellaan kirjeitä.

Pakollinen kielikoe on aiheuttanut ristiriitaisia reaktioita Latviassa. Maassa asuu tuhansia Venäjän kansalaisia, jotka eivät ole koskaan saaneet Latvian kansalaisuutta, mutta ovat asuneet maassa Neuvostoliiton itsenäistymisestä eli vuodesta 1990 lähtien. Joidenkin mielestä monet heistä eivät ole vieläkään onnistuneet integroitumaan latvialaiseen yhteiskuntaan.

Toukokuussa latvialainen media LSM uutisoi, että alle puolet kielitestin tehneistä Venäjän kansalaisista oli päässyt läpi kokeesta. 

Kielitestissä täytyy hallita latvian kieli perustasolla A2. Kokeessa täytyy saada yli 60 prosenttia vastauksista oikein, jos haluaa päästä kokeesta läpi.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat