Lattialämmityslastulevyn asentaminen

Vesikiertoinen lattialämmitys on nopeasti ja helposti asennettavissa valmiiksi uritettuihin lastulevyihin.

Vesikiertoisen lattialämmityksen alustana on tällä kertaa puurakenteinen rossipohja. Tuulettuvassa alapohjassa on koolaus 60 senttimetrin jaolla, pinnassa puukuitueriste ja ilmansulkukartonki. Itse lattialämmitys toteutettiin lastulevyvalmistajan ja lattialämmitysvalmistajan yhdessä kehittämällä järjestelmällä.

Ympäripontatussa, 30 millimetrin paksussa lastulevyssä on valmiina uritus putkitukselle lämmöntasauslevyineen. Levyjä on kahta eri pituutta: 1800 millimetrin pituisilla tehdään varsinainen lattiakenttä, päädyissä käytetään 600 x 600 millimetrin päätykappaleita.

Lastulevy kiinnitetään joka koolauspuuhun neljällä 55 millimetrin ruuvilla putken molemmin puolin. Koska levy on ympäripontattua, jatkokohdan ei tarvitse olla koolauksen kohdalla vaan se voi tulla myös niiden väliin – vierekkäisten levyjen jatko ei kuitenkaan saa osua samaan väliin. Päätypalat on pontattu vain sivuiltaan, sillä niiden toinen päähän jää aina seinää vasten ja toinen puolestaan katkaistaan ensimmäisen koolauspuun kohdalta. Elämisvaraksi jätetään sentti kaikille reunoille.

Pontit varmistetaan liimalla, jonka on syytä olla kosteudenkestävää. Jos levyt asennetaan välipohjiin, joissa ei käytetä ilmansulkupaperia, vaan levyt kiinnitetään suoraan koolaukseen, liiman voi vetää myös koolingin ja lastulevyn väliin. Tämä lisää omalta osaltaan lattian jämäkkyyttä ja ehkäisee narinaa.

Alumiiniset lämmöntasauslevyt asennetaan uriin painamalla. Niitä ei kiinnitetä mitenkään, sillä ne on mitoitettu niin tarkasti, että asettuvat uriin tiukasti. Elämisvaraa on täälläkin jätettävä; pituussuunnassa yksi sentti, leveyssuunnassa se syntyy itsestään urituksen ansiosta. Jos jälkikäteen asennetaan pintamateriaali, joka on kiinnitettävä lastulevyyn naulaamalla tai ruuvaamalla, lämmöntasauslevyjen liikkumistarve on muistettava: ruuvia ei saa tulla samaan lämmöntasauslevyyn putken kahdelle puolen, ainoastaan toiselle. Muuten levy ei pääse joustamaan lämmetessään ja jäähtyessään, vaan alkaa helposti kupruilla.

Eräs järjestelmän eduista on mukavuus: kun pintaverhousmateriaali tulee suoraan putkituksen päälle, lattian pintalämpö reagoi nopeasti ulkolämpötilan vaihteluihin.

Kun lämmöntasauslevyt on asennettu, putkimies asentaa paikalleen varsinaisen lämmitysputken. Järjestelmä sisältää kaikkien osien lisäksi myös suunnitelmat ja jo ennen levytyksen aloittamista onkin paras tarkastaa kuvasta jakotukin paikka ja viedä putki sinne jo ennakkoon.

Lisätietoa:

Ultitherm-lattialämmityslastulevyt:

(JKA 28.3.2008)

Lue myös:

    Uusimmat