Lastenklinikan sairaanhoitaja anasti vahvoja kipulääkkeitä – jotkut potilaat jäivät ilman lääkkeitään

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 43-vuotiaan sairaanhoitajan huumausainerikoksesta 30 päivän ehdolliseen vankeuteen. Nainen anasti Lastensairaalasta keväällä 2017 huumaavia lääkkeitä.

Oikeuden mukaan sairaanhoitaja teki tahallaan virheellisiä kirjauksia huumeiksi luokiteltavien lääkkeiden kulutuskortteihin merkitsemällä väärää tietoa potilaille annettujen lääkkeiden määristä.

Tapaus paljastui toukokuussa 2017, kun sairaanhoitajan virtsanäytteestä löytyi bentsodiatsepiinejä ja opiaatteja sekä fentanyyliä ja norfentanyyliä.

Tuomion mukaan sairaanhoitaja kirjasi kuukauden aikana lääkkeitä annetuksi enemmän kuin potilas sai tai niin, ettei potilas saanut niitä lainkaan.

Oikeuden mukaan sairaanhoitaja anasti lastenklinikalta 350 millilitraa fentanyylia ja 18 millilitraa oxanestiä. Molemmat ovat erittäin vahvoja kipulääkkeitä.

Sairaanhoitaja kiisti

Oikeudessa sairaanhoitaja kertoi olleensa Lastensairaalassa vuodesta 1999. Työt siellä päättyiät toukokuussa 2017.

Hän kiisti oikeudessa anastaneensa lääkkeitä, mutta kertoi, että yksityiselämässä oli ollut vaikeaa ja hän oli syönyt masennukseen kissalle tarkoitettuja epilepsialääkkeitä ja kuolleen tätinsä asunnosta löytämiään Oxynorm-kipulääkkeitä.

Viisi vuotta sitten hän oli kertomansa mukaan varastanut työpaikaltaan Tramal-kipulääkettä, joita ei tarvinnut kirjata.

Syytteessä mainittujen lääkkeiden osalta nainen totesi, että fentanyylia oli saattanut tulla hänen vereensä niin, että lasiampulleista oli tullut haavoja käsiin.

Kirjausten osalta hän vetosi siihen, että ampulleja oli saatettu jakaa useammalle potilaalle tai lääkärit määräsivät lääketta, mutta peruivat toimenpiteet.

Oikeus ei uskonut

Todistajana kuullun leikkausosaston esimiehen mukaan ampullin avaamisesta tulee helposti haavoja, mutta ihon kautta imeytyy vain mitättömiä määriä.

Esimies oli saanut epäilyn sairaanhoitajan työkyvystä ja määrännyt tämän virtsakokeeseen. Selvitysten mukaan sairaanhoitaja oli kirjannut lääkkeitä sellaisillekin päiville, joilloin hän ei ollut töissä.

Oikeuden mukaan sairaanhoitajan kiistäminen ei ollut uskottavaa, kun noin kuukauden ajalta löytyi yli kolmekymmentä virheellistä kirjausta ja virtsakoe todensi aineet.

Oikeus totesi, että nainen oli käyttänyt hyväksi asemaansa sairaanhoitajana, muttei levittänyt aineita. Rangaistus varkaudesta ja huumausainerikoksesta oli 30 päivää ehdollista vankeutta.

Valviran ylläpitämän Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden Julkiterhikki-rekisterin mukaan nainen saa toimia edelleen sairaanhoitajana, mutta hänen oikeuksiaan on rajoitettu.

Lue myös:

    Uusimmat