Lastenhuoneen sisustusideat

Lapsen huone on monen tapahtuman keskipisteenä. Siellä piirretään, leikitään, pelataan ja askarrellaan. Viihtyisä lastenhuone sisältää värejä ja sopivasti katseltavaa.

Toimivassa lastenhuoneessa on otettu lapsen näkökulma huomioon. Valaisimet ovat turvallisia, huonekalut oikein mitoitettu, puhdistaminen on helppoa, eivätkä terävät kulmat aiheuta harmia.

Lastenhuoneen täytyy kyetä myös muuntautumaan. Herttaiset prinsessakuvat saattavat vaihtua pop-tähtien kuvagalleriaksi yllättävän nopeasti. Lapsi viihtyy paremmin huoneessaan, kun hänenkin mielipiteitään on kuunneltu sisustamisessa.

Vaihtelua tapeteilla ja maalilla

Lastenhuoneen materiaalien ja pintojen tulisi olla kestäviä ja pestäviä. Maalipinta on kiitollinen, seinään ilmestyneet kolhut ja piirtämisen jäljet on helppo peittää uudella maalikerroksella.

Tapeteista löytyy myös materiaaleja, jotka kestävät puhdistamista. Kauniita maalausratkaisuja saa myös efektiseinillä. Lisäksi vaihtelua tuovat magneetti- ja liitutaulumaalit.

Sisustustarroilla saa kätevästi luotua yksityiskohtia ja tehosteita. Ne ovat helppoja kiinnittää, ja pysyvät hyvin kiinni tasaisella pinnalla. Laadukkaat tarrat eivät myöskään irrota maalia pois otettaessa.

Piristystä sisustukseen saa myös erilaisilla tekstiileillä, kuten verhoilla, tyynyillä, pussilakanoilla ja päiväpeitteillä. Suosikkitrendinä ovat myös puukirjaimet, joista saa lapsen nimen lisäksi hauskoja lauseita.

Teemat lastenhuoneessa

Kun sisustusta suunnitellaan, lapsen mielessä ovat usein omat suosikit ja harrastukset. Huoneessa voivat seikkailla satuhahmot ja villieläimet, mutta kivoja teemoja saa myös harrastuksista.

Jos mieltymykset vaihtuvat usein, on kätevintä luoda huoneeseen harmoninen perusväri, jota maustetaan yksityiskohdilla.

Lastenhuoneen katseenvangitsija voi olla myös hauska matto. Tärkeää onkin miettiä, mitä kaikkea huoneessa touhutaan. Lattia ei saa olla liian liukas, ja pintojen täytyisi kestää ehkä auto- ja junarataleikkejä.

Oma paikka aarteille

Leikit on helppo siivota pois, kun tavaroilla on tietyt paikkansa. Laatikot, rasiat ja salkut auttavat järjestyksen ylläpitämistä. Kestävät säilytysarkut toimivat tarvittaessa penkkinä ja aputasona.

Aina ei lapselle ole omaa huonetta. Silloin saman tilan saattaa jakaa leikki-ikäinen ja koululainen, jolla on kenties jo vahvoja toiveita sisustamisesta – ja lisäksi aivan erilaiset leikit.

Avuksi tulevat erilaiset tilanjakajat, hyllyt ja kaapistot, joilla voi tuoda omaa yksityisyyttä ja rauhaa. Lisää säilytystilaa huoneeseen saa myös kätevästi sängyn alle laatikoilla, joihin sujahtavat niin autot kuin barbitkin.

Sisustus kasvaa lapsen mukana

Pienen lapsen ja kasvavan nuoren vaatimukset sisustukselle ovat erilaiset. Myös huoneen koko, ikkunat ja oviaukko vaikuttavat kalustevalintoihin. Lisäksi kavereille täytyisi löytyä istuma- ja nukkumatilaa.

Kestävä ja toimiva kaluste on muuntautumiskykyinen. Lapsi saattaa haluta vaihtaa järjestystä ja tavaroiden paikkaa.

Rullat auttavat huonekalujen siirtämisessä ja tuovat monikäyttöisyyttä. Leikki-ikäisen huoneen voi myös jakaa erilliseen nukkumisen ja leikkimisen tilaan.

Kestävä puu ja klassikkohuonekalut ovat myös aarteita, joita lapsi voi myöhemmin käyttää omassa kodissa. Askartelupöytä voi muuntautua myöhemmin koulupöydäksi ja työpöydäksi.

Iloa silmälle

Kiinnostava sisustus inspiroi lasta eri ikävaiheissa. Toiset lapset pitävät energisestä tekemisestä ja kilpailemisesta, kun taas toiset kaipaavat rauhallisempaa toimintaa.

Oman vaatekaapin avulla lapsi pääsee harjoittelemaan omatoimisuutta. Shortsit ja paidat saattavat välillä olla sikinsokin, mutta viikkaamisesta ja sukan parin etsimisestä voi tehdä ihan oman leikin.

Viehättäviä sisustusratkaisuja saa myös vanhoista kirjakaapeista ja vanhanajan pulpeteista. Niissä saa näkyä ajan patina, ja tarvittaessa kunnostus sujuu kotikonstein. Yksityiskohtia saa erilaisilla kankailla, nupeilla ja vetimillä.

Teksti: Marianne Nygård / Mediafocus

Kuvat: Lastenhuone kotona & matkoilla, Seinäruusu, Satuhuone, Panduro

Lue myös:

    Uusimmat