Lasten painonseurantatapa muuttuu

Lasten ylipainon määritelmä ja seurantatapa muuttuu lokakuussa, kertoo lastentautien erikoislääkäri, THL:n asiantuntijalääkäri Jarmo Salo.

Pelkän pituuden ja painon tarkastelun sijaan huomioidaan myös lapsen ikä, vanhempien pituus ja yli 2-vuotiaiden lasten painoindeksi.

– Tulevaisuudessa seuranta perustuu kahden vuoden iästä lähtien painoindeksiin. Painoindeksi kuvaa kehon rasvan määrää paremmin kuin pituuspainoprosentti, joka on ollut käytössä tähän asti.

Aikuisilla painoindeksi 25 tarkoittaa ylipainoa ja se ennustaa melko hyvin tiettyjä terveysriskejä: mm. sydän- ja verisuonitauteja ja kakkostyypin diabetesta.

Lihavuuden painoindeksiraja on 30, joka ennustaa vielä suurempia riskejä.

– Lasten painoindeksin idea on, että arvioidaan, mikä lapsen painoindeksi tulisi olemaan, jos hänen painonkehityksensä jatkuisi ikätovereihin verrattuna samanlaisena.

– Ei ole tietoa siitä, että tietty painoindeksi tietyn ikäisellä lapsella aiheuttaisi hänelle jotakin haittaa juuri silloin, lapsuudessa. Mutta tiedetään, että jos painonkehitys jatkuisi samanlaisena ja hänestä tulisi lihava tai ylipainoinen aikuinen, se ennustaisi ongelmia.

Todennäköisyys on suuri, että lihava lapsi on myös lihava aikuinen. Tähän kehitykseen uudella seurannalla yritetään puuttua.

Uutta seurantapaa varten on kehitetty aikuista vastaava painoindeksi, ISO-BMI.

– Jos viisivuotiaalla tytöllä painoindeksi on 17,5 ja painonkehitys jatkuisi ikätovereihin nähden samalla tavalla, hänen painoindeksinään olisi 18-vuotiaana 25 eli hän olisi ylipainoinen. ISO-BMI olisi siis viisivuotiaalla 25. Se kertoo ehkä perheellekin enemmän, että missä mennään.

Uusi seurantatapa otetaan neuvoloissa käyttöön asteittain. Virallisesti sen käyttö alkaa 10.10., mutta tietojärjestelmien päivitys kestää kokonaisuudessaan pari vuotta.

Lue myös:

    Uusimmat