Lasten kuvat eivät kuulu nettiin

AVAn kysely paljasti, että yli 41 prosenttia vastaajista ei laittaisi mitään kuvia lapsistaan nettiin. Puolet vastaajista taas oli sitä mieltä, etteivät kuvat alastomista lapsista kuulu missään olosuhteissa nettiin. Millaisia kuvia sinä jakaisit?

AVA kysyi, millaisia kuvia vanhemmat olivat valmiita jakamaan lapsistaan. Yli 41 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, etteivät minkäänlaiset kuvat perheen pienimmistä kuulu nettiin. Lapset saavat itse jakaa kuvansa aikuistuttuaan – jos vielä haluavat – mutta muuten niiden paikka on perhealbumissa. Yli 52 prosenttia taas vastasi, ettei jakaisi netissä kuvaa, jossa on alaston lapsi.

Näin vastauksia perusteltiin:

– En laita omiakaan kuviani nettiin – miksi laittaisin?

– Lasten kuvien lataaminen nettiin tulisi kieltää lailla heti! Se on lasten oikeuksien polkemista, koska lapsi ei ole kykenevä itse vielä päättämään asiasta.

– Vanhemmat eivät tule usein muistaneeksi, että kun kuvan kerran laittaa nettiin, on se vapaassa jaossa koko maailmalla. Tarvitaan vain pari klikkausta ja kuva leviää maailmalle. Varmasti muistetaan tapaus Facebookissa: tavallisten ihmisten kuvia oli kopioitu eräälle seuranhakusaitille ilman, että nämä henkilöt tiesivät mitään. No, tämä saitti oli onneksi feikki ja tarkoituksena oli vain herättää hyväuskoiset ihmiset miettimään, mihin kaikkialle kuviaan laittavat näytille!

– Lapset saavat aikanaan itse päättää haluavatko kuviaan nettiin vai eivät.

– Koska en itsekkään haluasi kenenkään laittavan minusta ilman lupaa nettiin kuvia, niin ei niitä minusta saa lapsestakaan laittaa ilman tämän lupaa. Ja pieni lapsi harvoin käsittää täysin, mitä kuvien laitto nettiin kokonaisuudessaan tarkoittaa. Laittakoon lapsi sitten itse isona omia lapsuuskuviaan nettiin, jos niin tahtoo, mutta siihen asti ne kuuluvat vain perhealbumiin.

– En jakaisi lapsestani mitään kuvaa, mitä en itse haluaisi minusta jaettavan. Vain sellaisia, joista olen varma hänen olevan ylpeä vanhempana :)

Keskusteluun osallistuttiin myös Facebookissa:

– En alastonkuvia. En muutenkaan ymmärrä, miksi ihmiset ottavat lapsestaan alastonkuvia.

– Alastonkuvissa on sellainen häilyvä raja. Se, että seisoo alasti esimerkiksi kylpyammeessa on mielestäni ok.

Keskustele äitiydestä ja Erilaisista äideistä Facebookissa!

Lue myös:

Erilaiset äidit AVAlla tiistaisin kello 21:30


AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja