Lapuan maastoetsinnät 16-vuotiaan Rasmus Takaluoman löytämiseksi kokosi suuren vapaaehtoisjoukon: "Tämä tehdään, jotta perhettä raastava tuska helpottaisi"

Kadonnut 16-vuotiasta etsitään Lapualla vapaaehtoisvoimin – MTV paikalla 4:59
Kadonnutta 16-vuotiasta etsitään Lapualla vapaaehtoisvoimin – MTV paikalla

Rasmus Takaluoman kohtalo kokosi suuren joukon etsijöitä Lapualla. Jo ennen kahtatoista sunnuntaina päivällä väkeä alkoi virrata Lapuan keskustaan, johon oli kutsuttu koolle vapaaehtoisia maastoetsijöitä. Useilla oli päällään heijastinliivi ja mukanaan koira. Myös droneja oli pyydetty mukaan.

Marraskuussa kadonneen 16-vuotiaas Rasmus Takaluoman tapaus on ollut paikkakunnalla kuohuttava, se sai monet osallistumaan nyt suuretsintään.

– Odotukset ovat tietenkin ristiriitaiset. Toisaalta toivomme, ettei mitään löytyisi ja Rasmus löytyisi elävänä muualta. Yritämme kuitenkin näillä etsinnöillä poissulkea vaihtoehtoja, mitä Rasmukselle on voinut tapahtua, kertoo perheen ystävä ja yksi tapahtuman järjestäjistä Riitta Kangasluoma.

Läheiset ovat toivoneet maastoetsintöjä poliisilta jo pidempään. Pieni pettymys niiden viipymisestä sai aikaan halun järjestää etsinnät itse.

– Etsintöjä on pyydetty ja niitä on luvattukin, koko ajan olemme olleet odottavalla kannalla. Nyt tuntui, ettemme pysty enää odottamaan, koska läheisten tuska on niin suuri, perustelee Kangasluoma omien etsintöjen käynnistämistä.

Jäät ovat lähteneet joesta ja lumet sulaneet metsistä, joten jos jotakin on löydettävissä, nyt on hyvä hetki.

– Tämä tehdään, jotta perhettä raastava tuska helpottaisi. Tuska on ollut suurta tietenkin Rasmuksen perheelle, mutta myös meille sivusta seuranneille, kertoo Kangasluoma.

Hyvät ohjeet ja ryhmiin jakautuminen

Etsinnät tuntuvat organisoituvan hyvin. Ennen lähtöä jaetaan etsintäryhmät lohkoihin ja annetaan kartasta oma sektori etsintöjä varten.

Lopuksi vielä kuulutus megafoniin: ”Jokainen tiedostaa, että etsimme vainajaa. Mieti vielä, voitko osallistua etsintään!”

Myös tutkinnan vaarantuminen on huomioitu.

– Maastossa liikuttaessa katso myös maaston pintaa - onko sitä kaivettu tai muotoiltu? Jos tällaisia havaitaan, ainoa oikea numero on 112. Mihinkään ei saa koskea, muistuttavat järjestäjät.

Esko Ala-Hiiro on mukana raviradan läheisen Huhdannevan etsintäjoukossa.

– Kyllä odotan todella, että kaveri löytyisi. Tämä on koskettava tapaus Lapualla, tietää Ala-Hiiro.

Hän on tyytyväinen siihen, että etsintöihin osallistuu niin suuri joukko ihmisiä.

– Se kertoo siitä, että asia on tärkeä. 

Rasmuksen kohtalo koskettaa

Myös Anne Tala ja Minna Korkeakoski osallistuvat etsintöihin. Metsässä rämpiminen ei ole helppoa: matkan varrella on ojia, joiden ylittäminen vaatii tarkkuutta. Maasto on hankalakulkuista rämettä, jossa jalansijaa saa hakea.

– Onneksi maa on vielä vähän jäässä, kesällä täällä olisi tosi märkää, tietää Tala.

Hän lähti mukaan sen enempää miettimättä.

– Ajattelin, että tämä on vähintä mitä voi tehdä tämän asian eteen.

Minna Korkeakoski tuli mukaan etsintöihin Nurmosta saakka.

– Toivottavasti jotain löydettäisiin, että omaiset saisivat rauhaa sitä kautta. Itsellä on samanikäinen poika, joten asia koskettaa kyllä.

16-vuotias Rasmus Takaluoma katosi marraskuun 11. ja 12. päivän välisenä yönä Lapualla. Viimeiset havainnot hänestä on tehty ravintola Lapuanhovista, jonka valvontakameraan Takaluoman poistuminen ravintolasta tallentui.

Ravintolasta poistumista edelsi Takaluoman ja vapaalla olevan poliisin käsirysy, jonka ei kuitenkaan arvioida liittyvän katoamiseen.

Parisataa ihmistä etsii kuukausia kateissa ollutta Rasmus Takaluomaa, 16, Lapualla – MTV paikalla 0:58
MTV paikalla etsinnöissä: Tämä on tunnelma lähtöpaikalla.

Lue myös:

    Uusimmat