Lapsuuden kiintymys voi sekoittaa rakkauselämän

Ihmiset selittelevät kumppanin puutetta usein seuraavalla lausahduksilla. "En ole vain vielä tavannut sitä oikeaa". Ruotsalaispsykologi ja terapeutti Egil Lingen mukaan kyseinen ajattelutapa on hyvin tuttu, mutta vastentahtoiseen yksinäisyyteen ei tarvitse tyytyä vain odottelemalla sen oikean kohtaamista. Lapsuudesta tuttu ihmissuhdemalli voi haitata parisuhteen muodostamista, mutta malli on mahdollista murtaa.

Vaikka moderni yhteiskuntamme ihailee itsenäisyyttä ja yksin pärjäämistä, ihmiset tarvitsevat läheisiä ja pysyviä suhteita voidakseen hyvin ja kyetäkseen kehittymään. Yksinäisyys tekee kipeää, sillä ihminen on rakennettu elämään läheisessä vuorovaikutuksessa toisten kanssa.

Kognitiivisen psykologian uranuurtaja Lingen on sitä mieltä, että kenenkään ei tarvitse elää elämäänsä tahtomattaan yksin. Jokainen voi löytää ja myös pitää sen oikean. Monilla on kuitenkin vaikeuksia päästä edes parisuhteen alkuun. Yksi kyllästyy hyvältäkin vaikuttaneeseen treffikumppaniinsa alta aikayksikön, toinen tarrautuu kumppaniehdokkaaseen liikaa ja kolmas ei kykene edes lähestymään toista sukupuolta.

Ihmissuhdemalli aktivoituu kun suhde etene

Kykenemättömyys kohdata toista on usein lapsuuden peruja. Kannamme nimittäin mukanamme lapsuuden ihmissuhdemalleja, jotka vaikuttavat kiintymyssuhteisiimme. Sisäinen ihmissuhdemalli kehittyy alun perin sen tähden, että vauva pääsisi mahdollisimman lähelle vanhempiaan. Lapsuudessa ihmissuhdemallilla on tärkein rooli niissä tilanteissa, joissa lapsi eniten pelkää hylätyksi tulemista. Myös aikuisena ihmissuhdemalli aktivoituu, kun ihminen kokee, että hänen kaipaamansa läheisyyden menettämisen riski on suurimmillaan.

Lingell neuvoo ihmisiä pohtimaan, olisiko esimerkiksi negatiivisissa ajatuksissa "tämä ei toimi", "en tunne mitään häntä kohtaan" tai "etsin vielä sitä oikeaa" oikeasti kyse lapsuudessa opittujen ihmissuhdemallien aktivoitumisesta. Mallit saattavat nimittäin kehottaa ihmistä toimimaan kuten lapsena. Pahimmillaan tämä voi johtaa siihen, ettei kykene kunnolliseen ihmissuhteeseen.

Kiintymyssuhdemalli rakkauden esteenä

Kiintymyssuhdemalleja on Lingellin mukaan kolme. Turvallisen kiintymyssuhdemallin omaava ihminen yhdistää ihmissuhteet turvallisuuteen ja läheisyyteen eikä juurikaan pelkää jätetyksi tulemista. Siksi hän uskaltaa tarvittaessa jättää kumppaninsa rauhaan, mutta osaa antaa myös paljon läheisyyttä. Hänen on myös itse helppo ilmaista, jos hän haluaa läheisyyttä tai omaa rauhaa.

Turvattoman-välttelevän kiintymyssuhteen omaava ihminen on tosiasiassa hyvin läheisyydenkaipuinen, vaikka hänen käytöksensä viestii muuta. Hän voi esimerkiksi vaikuttaa suhteessa kylmältä ja etäiseltä ja hänen suhteensa voivat tyssätä jo alkumetreille, kun lapsuudessa opittu malli alkaa muistuttaa, että hän on vastenmielinen ihminen. Siksi turvaton-välttelevä tyyppi voi alkaa itse ottaa etäisyyttä, vaikka suhteen alku olisi vaikuttanut kuinka lupaavalta tahansa.

Turvaton-ristiriitainen kiintymyssuhde voi ilmetä voimakkaana hylätyksi tulemisen tunteena, ja tapana tarrautua rakastettuun. Tällainen tyyppi voi haluta mahdollisimman nopeasti toista ihmistä lähelle, eikä kestä suhteen alkuun liittyvää tutustumisvaihetta. Toisaalta sama tyyppi voi miettiä jatkuvasti, onko kyseinen ihminen hänelle "se oikea" ikään kuin odottaakseen, että joku muu tekisi päätöksen hänen puolestaan. Kiinnostuessaan jostakusta turvaton-ristiriitainen tyyppi on vuoroin takertuva ja hyvin torjuva.

Työkaluilla kohti eheämpää itseä

Lingell kehottaa ihmisiä tunnistamaan oman ihmissuhdemallinsa, sillä kun oma ihmissuhdemalli on tunnistettu ja ongelmat kartoitettu, on aika lähteä muutoksen tielle. Lapsuuden ihmissuhdemalleja voi lähteä murtamaan eri työkalujen avulla. Lingell esittelee kuusi eri tapaa, jotka helpottavat ihmistä toimimaan toisin kuin ihmissuhdemalli käskee.

Tee päinvastoin -menetelmässä tietyt ennalta päätetyt tilanteet sivuutetaan aktiivisesti ja toimitetaan päinvastoin kuin tuntuisi järkevältä, viisaalta ja turvalliselta. Ajomatkaksi kutsuttu työkalu auttaa käsittelemään pintaan nousevia vaikeita ajatuksia ja tunteita. Halukkuus-tekniikka on sen sijaan eräänlainen suggestiotekniikka, joka on oiva apukeino vaikeiden tunteiden ja fyysisen kivun kestämisessä.

Haitallisia automaattiajatuksia voi oppia tunnistamaan Opettele tuntemaan automaattiajatuksesi -työkalulla, joka auttaa ihmistä toimimaan eri tavalla kuin pelkästä tottumuksesta. Malli auttaa analysoimaan itseä myös niissä tilanteissa, kun tekisi mieli palata vanhaan käyttäytymismalliin.

Työkalu nimeltä Pieni ja suuri ihminen auttaa meitä erottamaan tunteet ja ajatukset toisistaan. Työkalu on apuna etenkin silloin, kun meillä on vaikeuksia tietää, mitä tunteemme haluavat sanoa ja mitä sisimmässämme haluaisimme tehdä.

Mindfullness-työkalussa aivot koulutetaan erilaisten meditaatiotekniikoiden avulla siihen, että tietoisuus pysyy nykyhetkessä, eivätkä ajatukset ja tunteet riuhdo sitä sinne tänne. Se on tehokas harjoituskeino, kun halutaan ottaa etäisyyttä ajatuksiin ja tunteisiin.

Lapsuuden kiintymyssuhdemalli on mahdollista murtaa. Tehokas itsensä kanssa työskentely on avain rakkauteen.

Teksti: MTV3/Helmi

Lähde: Egil Linge ja Dan Josefsson: Kestävän suhteen salaisuus

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat