Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat todellisuudessa vähentyneet – asiantuntijan mukaan mielikuva vääristyy väärillä termeillä

Seksuaalisen hyväksikäytön riskitekijät 8:09
Oikeuspsykologian dosentti Julia Korkman kertoo videolla, että lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten esiintyvyys on laskenut.

Vaikka lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat olleet viime aikoina runsaasti esillä, Åbo Akademin oikeuspsykologian dosentti Julia Korkman korostaa, etteivät hyväksikäyttötapaukset itse asiassa ole lisääntyneet. Päinvastoin.

– Hyväksikäytön esiintyvyyttä on seurattu muutaman vuosikymmenen ajan, ja tutkimusten mukaan esiintyvyys laskee, Huomenta Suomessa vieraillut Korkman sanoo.

Mielikuvaan lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten lisääntymisestä vaikuttaa Korkmanin mukaan se, että yksittäiset tapaukset nousevat julkisuuteen. Media myös välillä ilmaisee asiat virheellisesti.

– Rikosilmoitukset ovat lisääntyneet. Olen nähnyt uutisoitavan, että seksuaalirikokset ovat lisääntyneet, vaikka kyse on nimenomaan ilmoitusten lisääntymisestä. Ihmisten on vaikea erottaa näitä kahta toisistaan.

Korkmanin mielestä lapseen kohdistuvan seksuaalisen hyväksikäytön määritelmää voisi olla tarpeen muuttaa lainsäädännössä. Hänen mukaansa nykyinen lakimääritelmä pitää sisällään hyvin monenlaisia tapauksia.

– Jos molemmat osalliset ovat lähellä 16 vuoden suojaikärajaa, ja ikäeroa on esimerkiksi alle neljä vuotta, tutkintanimike voisi olla lähtökohtaisesti eri kuin lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, Korkman toteaa. 

– Keskustelua helpottaisi se, että tiedettäisiin, mistä puhutaan.

Lue myös:

    Uusimmat